Iedereen krijgt wel eens een verkeersboete in ons pittoreske Nederland. Misschien reed je net iets te hard, parkeerde je verkeerd, of had je je verlichting niet aan. Als je denkt dat de boete onterecht is, kun je bezwaar maken. Hier lees je hoe je dat doet.
Wat zijn Mulderbeschikkingen precies?
De meeste verkeersboetes vallen onder de zogenaamde Mulderbeschikkingen. Dit zijn lichte verkeersovertredingen, zoals fout parkeren of te hard rijden (tot 30 km/h). Ze zijn te herkennen aan de ‘M’ op de brief en komen niet op je strafblad. Als je bezwaar maakt, hoef je de boete nog niet te betalen.
Digitaal bezwaar maken
Niet eens met je boete? Ga dan digitaal in beroep via het Digitaal Loket Verkeer van het Openbaar Ministerie. Log in met je DigiD of e-Herkenning (voor bedrijven) en geef duidelijk aan waarom je bezwaar maakt. Voeg alle relevante informatie toe die jouw verhaal ondersteunt. Doe dit op tijd; de uiterste datum staat op je beschikking.
Liever per post bezwaar maken? Schrijf een brief waarin je je naam, adres en de reden van je bezwaar vermeldt. Voeg zoveel mogelijk bewijsstukken toe en een kopie van de boete. Stuur alles naar:
Parket CVOM,
Afdeling Mulder,
Postbus 50.000,
3500 MJ Utrecht.
Belangrijk: Verstuur je brief vóór de uiterste datum.
Wil je je bezwaar extra kracht bijzetten? Vraag dan om een hoorzitting, zowel digitaal als per brief. Vermeld ook je telefoonnummer. Tijdens zo’n gesprek kun je je bezwaar persoonlijk toelichten.
Na je bezwaar
Heb je je bezwaar op tijd en compleet ingediend, dan beoordeelt de officier van justitie jouw zaak. Het kan tot zestien weken duren voor je een beslissing krijgt. Bij afwijzing kun je in beroep gaan bij de kantonrechter, maar vergeet niet eerst de boete te betalen. Verzamel altijd zoveel mogelijk bewijs: foto’s, getuigenverklaringen en controleer verkeersborden en wegmarkeringen.
Dus, als je een verkeersboete hebt waar je het niet mee eens bent, weet je nu hoe je in beroep kunt gaan. Succes!