Cars & Bikes

Waar moet je op letten als je een nieuwe auto koopt?

auto

Of je vertrouwde vierwieler nou z’n beste tijd gehad heeft of je gewoon toe bent aan iets nieuws: die nieuwe auto komt er. Maar waar moet je rekening mee houden tijdens je zoektocht en aanschaf? En hoe kan een passende autoverzekering je daarbij centen besparen? We zetten drie tips voor je op een rijtje.

1. Kies de juiste autoverzekering

Onverzekerd mag je de weg niet op. Zorg daarom dat je tijdig een passende verzekering voor je auto in de pocket hebt.
Een basisdekking (WA-verzekering) is verplicht. Hiermee ben je onderweg verzekerd tegen de schade die je aan anderen en andermans goederen veroorzaakt. Maar soms is kiezen voor een uitgebreidere dekking verstandiger. Bijvoorbeeld als:
  • je auto niet ouder is dan 9 jaar
  • je auto nog een vrij hoge dagwaarde heeft
  • je ook verzekerd wil zijn tegen schade aan je eigen auto
  • je minder financieel risico wil lopen of een hoge flinke schadepost, zoals letselschade, niet uit eigen zak zou kunnen betalen
  • je niet zonder je auto kunt
Door in deze gevallen te kiezen voor extra dekking (WA+ ofwel beperkt casco) of een optimale dekking (All Risk ofwel volledig casco) kun je jezelf heel wat knaken en kopzorgen besparen.

2. Eerste- of tweedehands?

Kijk kritisch naar je budget en wat voor wagen je van je bestedingsruimte kunt kopen. Bedenk voor jezelf of je op zoek gaat naar een tweedehands auto of dat je toch écht een gloednieuw exemplaar moet hebben.
Voordelen van een tweedehands auto:
  • je bent voordeliger uit: voor hetzelfde bedrag koop je een auto in een luxere klasse
  • de levertijd is korter
  • lagere afschrijvingskosten en verzekeringspremie
Voordelen van een nieuwe auto:
  • je krijgt een auto in zijn beste jaren
  • de auto komt met fabrieksgarantie
  • je rijdt schoner en veiliger dan in een ouder voertuig
  • geen risico op verborgen mankementen, gebruikerssporen en bijbehorende reparatiekosten
Maak een verlanglijst met wat je wil en nodig hebt. Onderzoek daarna welk model en type daarbij past. Let bij het uitkiezen van je nieuwe model in ieder geval op het aantal zitplaatsen, de zitruimte, de instaphoogte, het merk, de uitvoering, het brandstofverbruik, het energielabel en de veiligheidsvoorzieningen.

3. Durf van je verlanglijst af te wijken

Het is verleidelijk om te zwichten voor prijzige accessoires en gadgets waar je, achteraf gezien, eigenlijk niet zoveel aan hebt. Vul daarom je verlanglijst aan met je bestedingsruimte en zorg dat je hier niet overheen gaat.
De zoektocht naar je droomwagen kan overweldigend zijn. Zoveel opties, keuzes, beslissingen. Hou tijdens je zoektocht, zowel online als fysiek, daarom altijd je verlanglijst bij de hand. Zo verlies je je eisen nooit uit het oog en doe je geen peperdure, impulsieve aankoop.
Dat gezegd hebbende: je verlanglijst is een handige leidraad, maar durf er ook vanaf te wijken als dat moet. Wees flexibel en stel zo nodig het perfecte plaatje in je hoofd bij. Misschien is dat ene andere model of merk wel een meer praktische, zuinigere of betere koop