Belonen is beter dan straffen: dat is de gedachte van de Zweedse overheid. In plaats van je te straffen voor te hard rijden, belonen ze de inwoners als ze zich aan de maximumsnelheid in de hoofdstad houden. Alle bestuurders die op of onder de maximumsnelheid reden, deden automatisch mee met een zogeheten ‘flitspaalloterij’ waarbij het prijzengeld afkomstig was van alle verkeersboetes.
Flitspaalloterij in Zweden
Het idee werd in 2010 uitgevoerd in Stockholm, de hoofdstad van Zweden. Ene Kevin Richardson deed destijds mee aan de Volkswagen Fun Theory-wedstrijd. Zijn idee sprak zo tot de verbeelding dat de Zweedse overheid met de man in zee ging. Ze testten het idee meteen in de hoofdstad, en met succes. “Ik ben benaderd door regeringen over de hele wereld (met de vraag) hoe we dit ook kunnen doen (flitspaalloterij) om de maximumsnelheid te verlagen”, zei hij.
Snelheid gemeten op een bepaald punt in de Zweedse hoofdstad
Drie dagen lang werden autobestuurders die een bepaalde oversteekplaats passeerde, door een camera gefotografeerd om de snelheid te meten. Als de bestuurder harder reed dan de snelheidslimiet, werd een boete opgelegd, terwijl gehoorzame chauffeurs kans zouden maken op een prijs uit de flitspaalloterij. De hoofdprijs ging naar de Zweed Bengt Holmström. Hij ontving 20.000 Zweedse Kronen, omgerekend 1.918 euro voor zijn goede rijgedrag. Maar hij was niet de enige die in de prijzen viel. Vier andere deelnemers kregen een bedrag van 960 euro in de brievenbus. Dat is toch mooi meegenomen!
Een enorm succes
Ondanks dat de flitspaalloterij niet meer in gebruik is, had het een positieve werking. In de proefzaak passeerden 24.857 auto’s de camera’s en werd de gemiddelde snelheid tijdens het experiment met 22 procent verlaagd van 32 km/u naar 25 km/u.
Misschien is de flitspaalloterij een leuk idee voor in Nederland. Op die manier wordt het aantal boetes bij de flitspaal die het meest flitst in ieder geval een stuk minder!