Food & Drinks

IKEA deelt het gemakkelijke recept voor de beroemde Zweedse balletjes


Ze zijn er misschien wel beroemder om dan om hun meubels. Het is de grootste keten die we ons kunnen bedenken op het gebied van betaalbaar interieur, met de wel zo bekende bouwpakketen die menig relatie maakt of kraakt. Maar waar de IKEA misschien wel net zo beroemd om is, zijn die lekkere Zweedse balletjes die je in het restaurant kunt eten. Geen dagje naar de IKEA zonder die balletjes.

Zelf Zweedse balletjes maken

Maar nu er écht geen dagen naar de IKEA meer zijn moeten we op een andere manier aan die lekkere versnapering komen. Gelukkig heeft de meubelgigant het recept met het grote publiek gedeeld! De volgende meevaller is dat er geen waslijst aan ingrediënten is én dat het niet moeilijk is om zelf te maken. Volgens dit recept maak je de balletjes mét saus, dus ben je gelijk klaar.
De ingrediëntenlijst  en het recept voor de Zweedse balletjes is als volgt:
  • 500 gram rundergehakt
  • 250 gram varkensgehakt
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram paneermeel
  • 1 ei
  • 5 eetlepels (volle) melk
  • peper en zout
Meng het gehakt, de fijngesneden ui en knoflook, het paneermeel en ei allemaal door elkaar in een bak. Doe de melk en een beetje zout en peper erbij om het te kruiden. Van dit mengsel ga je balletjes rollen. Leg de gerolde ballen op een bord en overdek dit met folie. Laat even 2 uurtjes opstijven zodat ze rond blijven als je ze bakt.
Verwarm een scheut olie in een pan op middelhoog vuur en doe de ballen erin als de pan warm is. Bak ze aan alle kanten bruin en doe ze dan in een ovenschaal. Dek de schaal af en zet de ballen nog een half uur in de oven op 180 graden en je Zweedse balletjes zijn klaar.

Nu de saus nog

Dat zijn de ballen, nu is het tijd voor de saus. Terwijl de oven zijn werk doet kun je die maken. Dit is hoe het moet en wat je nodig hebt:
  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 150 ml groentebouillon
  • 150 ml runderbouillon
  • 150 ml slagroom
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 theelepel Dijon-mosterd
Je begint met de boter smelten en hier de bloem bij te doen. Dit moet 2 minuten een beetje bakken in de pan, terwijl je goed roert. Als het naar cake ruikt gaat het goed. Doe vervolgens de beide soorten bouillon erbij en roer goed door. Als het goed is wordt het dikker door de bloem die erin zit. Gooi de slagroom, sojasaus en mosterd erbij en breng het aan de kook. Als je zo dik is als je zelf lekker vindt is het klaar.
Gooi de saus over je Zweedse balletjes, of gooi de ballen in de saus. Serveer met frietjes of gebakken aardappel en je bouwpakket van je favoriete gerecht is klaar.