Eigenlijk hoort elke man een barbecue aan te kunnen steken, maar voor de gene die toch een beetje hulp nodig hebben staan hieronder een aantal tips voor een goed brandende barbecue.
Allereerst is de barbecue natuurlijk belangrijk. De beste is er eentje met een bodemrooster en daaronder ventilatiegaten, hierdoor kan er zuurstof bij het vuur komen waardoor de barbecue snel goed heet wordt.
“Dillema: houtskool of briketten?”
Er zijn eigenlijk maar 2 soorten brandstof, houtskool en briketten. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Houtskool wordt veel heter maar branden wel sneller op dan briketten, briketten branden regelmatiger op en houden de temperatuur langer vast.
Het ligt er dus aan wat voor een vlees je wilt barbecueën. Ben je van plan om te grillen, heb je dunne stukken vlees of voorgegaard vlees dan kan je houtskool gebruiken. Het dunne vlees zal snel gaar zijn en door de hoge hitte een mooie korst krijgen. Vergeet niet dat je de barbecue vaker aan moet vullen omdat het houtskool sneller op brand.
Briketten zijn geperst houtskool, of geperst zaagsel met papier, van gelijke grootte, hierdoor blijft een briket langer branden. Briketten zijn dus ideaal als je lang wilt gaan barbecueën op ‘lagere’ temperaturen. Maar een nadeel van briketten is dat ze chemische bindmiddelen kunnen bevatten die ook het de smaak van het vlees nadelig kunnen beïnvloeden.
Het aansteken van de barbecue
Dit kan op meerdere manieren, maar de makkelijkste manier is toch wel met aanmaakblokjes.
De bekende bruine aanmaakblokjes bevatten geen schadelijke stoffen en zijn in tegenstelling tot de witte chemische aanmaakblokjes, reukloos. Ze zijn gemaakt van geperst karton met een milieuvriendelijke brandpasta. Het enige nadeel is dat ze roken, dus mocht je in een park waar meerdere mensen zijn gaan barbecueën, zorg dan dat de wind goed staat.
- Strooi een laag houtskool of briketten op het rooster (zorg dat de ventilatiegaten open staan zodat de barbecue goed kan trekken)
- Plaats de aanmaakblokjes zo diep mogelijk tussen de kolen of briketten, warmte stijgt
- Steek de aanmaakblokjes aan en wacht tot ze goed branden
- Als ze goed branden kan je met behulp van een oude barbecue-tang de kolen of briketten op en rondom de aanmaakblokjes leggen (zonder de vlam te smoren natuurlijk), je kan zo verschillende torentjes bouwen
- Laat de barbecue zo’n 20 minuten met rust
- Verspreid de kolen of briketten over het rooster
- Als de aanmaakblokjes niet meer branden (vlammen verbranden het vlees) en de kolen of briketten een witte laag hebben gekregen dan is de barbecue zo goed als klaar, is dit nog niet het geval laat de barbecue dan nog even rusten
- Get ready to BBQ!
Ook is het mogelijk je barbecue aan te steken met een brikettenstarter. Dit is metalen koker waarin de kolen razendsnel gloeiend heet zijn en je direct veilig aan de slag kunt met het barbecueën. Ze zet de koker op een paar aanmaakblokjes op de barbecue en wacht 15 tot 30 minuten tot de kolen wit zijn en gloeien, daarna gooi je de koker leeg op het rooster.
Als je klaar bent met barbecueën, sluit dan de deksel en zorg dat de ventilatiegaten gesloten zijn. Als de kolen afgekoeld zijn, dan kan je ze hergebruiken.
Bron: BBQ-Helden