Actueel

Zo maak je een goedkoop, maar luxueus kerstdiner

Kerstdiner

Met een kerstdiner denk je al snel aan een prijzig avondje, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Geniet van een heerlijk en betaalbaar kerstdiner met ons samengestelde menu, variërend van een smaakvolle salade tot een feestelijk dessert. Deze gerechten beloven een waar culinair spektakel voor jou en je gezelschap tijdens de aankomende feestdagen.

Ideale kerstdiner op budget

De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent gezelligheid, samenzijn en natuurlijk heerlijk eten. Maar laten we eerlijk zijn, de kosten voor een uitgebreid kerstdiner kunnen soms behoorlijk oplopen. Gelukkig hoeft een smaakvolle kerstmaaltijd niet per se de hoofdprijs te kosten. Ben je benieuwd naar hoe je een betaalbare, doch heerlijke kerstmaaltijd op tafel kunt toveren? Sterrenchef René Brienen legt, in samenwerking met De Telegraaf, uit hoe jij een goedkope, maar toch zeer smaakvol kerstdiner op tafel zet.

Voorgerecht: Salade met Lauwwarme Gerookte Forel, Pastinaak en Gegrilde Paprika

Ingrediënten:

  • 2 gerookte forelfilets
  • 200 gram slasoortenmix
  • Olijfolie
  • Wijnazijn
  • 1 rode paprika
  • 1 dl olijfolie
  • ½ dl groentebouillon
  • 1 dl slagroom
  • 500 gram pastinaak

Werkwijze:

Begin met het verdelen van de forelfilets en het opwarmen ervan voor extra smaak. Breng de slasoorten op smaak met wijnazijn, olijfolie en zout. Gril de rode paprika, verwijder de schil en zaadlijsten, snijd in blokjes en maak een fondue met olijfolie en bouillon. Maak een saus door een deel van de fondue met slagroom te koken. Bak de pastinaak in plakjes, carameliseer ze eventueel, en maak een puree van de rest. Schik alles op een bord en spetter de saus rond de salade.

Tussengerecht: Pompoensoep met Sinaasappel, Garnaaltjes, Bieslook en Geroosterde Pompoenpitten

De ingrediënten die je nodig hebt:

  • 2 stuks pompoen
  • 2 dl sinaasappelsap
  • ¼ liter groentebouillon
  • 100 gram garnalen
  • 1 bosje bieslook
  • ¼ dl slagroom
  • Gembersiroop en groene tabasco (optioneel)

Werkwijze:

Hollow een pompoen uit om de soep in te serveren. Kook de andere pompoen met bouillon en sinaasappelsap, mix tot een gladde soep. Voeg eventueel gembersiroop en tabasco toe. Klop de slagroom lobbig, breng de garnalen op kamertemperatuur, rooster de pompoenpitten en snijd dunne plakjes pompoen. Serveer de soep met garnalen, pompoenplakjes en bieslook.

Hoofdgerecht: Rollade van Varkenshaas, Kip en Zwarte Pruim omwikkeld met Spek, Gebakken Bloemkool en Broccoli

De ingrediënten die je nodig hebt:

  • 400 gram varkenshaas
  • 400 gram kipfilet
  • 100 gram ontbijtspek
  • 10 gedroogde pruimen
  • 1 dl room1 ei
  • 300 gram paddenstoelen-assortiment
  • Bloemkool
  • BroccoliTruffel- en/of rodewijnsaus

Werkwijze:

Snijd varkenshaas en kip in repen. Maak een farce van het resterende vlees met paddenstoelen. Leg het spek uit, smeer in met farce, leg het vlees erop, voeg pruimen toe, rol strak op en zet koud. Bak de rollade bruin en gaar in de oven. Bak bloemkool goudbruin, kook broccoli beetgaar, en maak champignons als ‘bloem’. Serveer de rollade met groenten en saus.

Dessert: Muffin met Compote van Blauwe Bessen, Smeltende Chocolade en Stracciatella-ijs

De ingrediënten die je nodig hebt:

  • 4 muffins
  • 4 bollen stracciatella- of vanille-ijs
  • 250 gram blauwe bessen
  • 100 gram blauwe bessenjam
  • 1 dl bessensap
  • 50 gram suiker
  • Bessenlikeur (optioneel)
  • 50 gram pure chocolade
  • 50 gram witte chocolade

Werkwijze:

Maak een compote van blauwe bessen en serveer deze lauwwarm rond de muffin. Plaats een bol ijs op de muffin, giet gesmolten chocolade erover en serveer direct. Verwarm de muffin eventueel vooraf in de oven of op de barbecue voor extra smaak.

Het bedrag

En de grote vraag is: hoeveel kostte dit? Het is geslaagd om voor een tientje per persoon een kerstmenu in elkaar te steken. Op de kassabon een bedrag van 64,20 euro, koopje toch? Met dit feestelijke menu hoef je niet diep in de buidel te tasten, maar kun je toch genieten van heerlijke gerechten die je kerst onvergetelijk maken. Proost op een smakelijke en betaalbare kerst!