Geld besparen op Franse tolwegen
Ga je op vakantie naar Zuid-Europa, dan is de kans groot dat je met de auto door Frankrijk rijdt. Je komt dan direct in aanraking met een fenomeen wat we hier in Nederland niet echt kennen: tolwegen. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk om de plek van bestemming arriveren, maar dat gaat je dus een behoorlijk bedrag kosten. Zonde, want zo houd je nog minder over om te besteden. Een beetje slimme Nederlander is natuurlijk niet voor een gat te vangen en dus vertelt France Travel Stories ons hoe je flink kunt besparen op de Franse tolwegen.
Goede Nederlandse traditie: zuinig zijn
Om je gelijk even uit de droom te helpen, onze besparingstips op de Franse tolwegen gaan er niet voor zorgen dat je plotseling honderden euro’s in je zak kunt houden en iedere dag Champagne kunt drinken. Overigens is dat laatste nou net in Frankrijk redelijk goedkoop en kun je al voor een paar euro per glas je een echte koning voelen. Met onderstaande tips kun je in ieder geval wel zo’n 10 procent besparen en dat is toch ook mooi meegenomen.
Gierig of slim?
Heb je al vaker in Frankrijk gereden, dan ben je er wellicht aangewend om de hele tolweg af te rijden tenzij je eerder al een afslag moet nemen om je plek van bestemming te bereiken. De truc is echter om de tolweg al eerder te verlaten en vervolgens weer de snelweg op te rijden. Dan rij ik er gewoon even af en snel weer op, horen we je denken, maar zó simpel is het nou ook weer niet. De kern van de truc zit hem in het feit dat je het systeem laat geloven dat je niet één lange rit maakt, maar kleine korte stukken van de tolweg verslijt. Het is dus van belang dat je echt even uitrijdt en dus ook uitcheckt van de tolweg, om de eerstvolgende poort weer in te checken.
De Franse tolwegen omzeilen
Een goed voorbeeld om de effectiviteit van het tolweg hoppen aan te tonen is de rit van Parijs naar Marseille, aldus het Franse Motor1. De tolweg die je dan gebruikt is de A6. Deze begint in dit voorbeeld bij het poortje bij Fleury-en-Bière. De route loopt door tot het poortje bij Villefranche-Limas en vervolgens op de A7 van Vienne tot Lançon.
Leg je die route in al je onervarenheid in een keer af, dan gaan de Fransen hard lachen. Je bent dan namelijk 60.90 euro kwijt. Voor de goede orde: voor dat bedrag koop je bij de gemiddelde wijnboer in Frankrijk vier flessen kwaliteit-Champagne. Als je echter op de A6 afslaat bij afrit 18 of op de A7 afrit 12 en 16 neemt, dan levert dat een besparing op van 2,70 euro. Wil je nog meer besparen, check dan de website van Autoroute-Eco. Daar kun je exact checken welke afritten je moet nemen om nog meer te besparen. Wil je helemaal goedkoop uit zijn? Check dan France Travel Stories voor een budgetreis naar Parijs.
Elk voordeel heeft een nadeel
Ga je er echt een sport van maken (je moet er maar zin in hebben), dan kun je een geinige besparing realiseren. Zo kun je op diezelfde A6 ook afrit 14, 23, 25 en 30 nemen. Dat geldt ook voor de A7. Daar neem je afrit 14, 12, 18 en 25. In totaal komt je besparing dan uit op 6,30 euro, zo’n dikke 10 procent van het totaalbedrag wat je anders kwijt zou zijn.
Klinkt lekker, maar er zit ook een nadeel aan vast. Al die af- en opritten zorgen wel voor extra brandstofverbruik. Zet je die kosten af tegen de besparing dan levert het per saldo weinig voordeel op. Daar zal de gemiddelde Nederlander echter niet snel bij stil staan.