Food & Drinks

7 ‘ongezonde producten’ die toch gezond kunnen zijn

ongezonde producten


Gezond leven is één ding, maar als je echt je best gaat doen om ook gezond te eten dan merk je snel dat het tegen valt. Afgezien van de tijd die je nodig hebt om alle gezonde ingrediënten bij elkaar te verzamelen, blijkt dat die gezonde maaltijd opeens een stuk minder smakelijk is dan je dacht. Knap vervelend natuurlijk, maar het goede nieuws is dat producten die bekend staan als ‘ongezonde’ producten, vaak veel gezondheidsvoordelen hebben.

Ongezonde producten kunnen heel gezond zijn

Als het om gezondheidsadviezen gaat, dan hoef je maar even online te zoeken om te zien dat zelfs de deskundigen elkaar tegen spreken. Wat volgens de één supergezond is, classificeert de ander als ongezond en overbodig. De waarheid ligt dus zoals altijd in het midden. Onderstaande producten hebben bijvoorbeeld de naam ongezond te zijn, maar bieden verrassend veel voordelen.

Gefrituurd voedsel

Gefrituurde producten worden vaak bestempeld als ongezonde producten, veelal vanwege het vet waarin wordt gefrituurd. Natuurlijk voegt het frituren een aantal calorieën toe aan je eten, maar sommige stoffen zoals vitamines hebben vet nodig om opgenomen te worden in het lichaam. Denk maar aan vitamine A, D, E & K en bepaalde stoffen zoals bètacaroteen, luteïne en lycopeen. Dat wil niet zeggen dat je voortaan alles in de frituurpan moet gooien. Juist als je gaat frituren is het belangrijk om enkele eenvoudige richtlijnen te hanteren:

  • Gebruik olie met een hoog rookpunt (de temperatuur waarbij de olie begint te roken)
  • Gebruik bij voorkeur olijf-, avocado-, pinda-, walnoot- of sesamolie. Deze soorten hebben allemaal een hoog rookpunt.
  • Vermijd boter, kokos en extra vergine olijfolie vanwege het lage rookpunt. Voor het koken op lage temperaturen zijn deze juist wel geschikt.

Transvetten

Van transvet wordt gezegd dat het ongelofelijk slecht is voor je. Tot op zekere hoogte klopt dat, maar dat is niet het hele verhaal. Het slechte imago wordt veroorzaakt doordat dergelijke vetten het goede cholesterol is ons lichaam verlagen en het slechte cholesterol verhogen. Daar staat tegenover dan het ‘slechte’ cholesterol (LDL) een positieve impact kan hebben op het hart. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door een specifiek slecht cholesterol, namelijk geconjugeerd linolzuur of CLA. Dit zou zelfs een kankerbestrijdende werking kunnen hebben en wordt veel aangetroffen in vlees en zuivelproducten als melk.

Witte rijst

Volgens tal van deskundigen is bruine rijst de beste keuze als je echt gezond wilt eten. Op zich is dat niet geheel onbegrijpelijk, omdat het meer eiwitten en vezels bevat dan witte rijst. Bovendien wordt van witte rijst gezegd dat het een negatieve invloed heeft op de suikerspiegel. Op zich klopt dat, maar de verschillen zijn minimaal. Op het punt van de vezels heeft men gelijk, maar het is beter om de hoeveelheid vezels die je nodig hebt uit andere producten zoals brood, fruit en groenten te halen.

Ketchup

Nog zo’n lekkernij in het rijtje van ‘ongezonde’ producten die toch gezond kunnen zijn. Niets is lekkerder dan een tosti met ketchup, maar dat zou slechts zijn volgens de deskundigen. Ketchup kreeg daardoor al snel de status van ‘junk food’ en dat is eigenlijk onterecht. Ketchup kan namelijk bijzonder gezond zijn vanwege de grote hoeveelheden lycopeen die het bevat, een antioxidant die ook in tomaten wordt aangetroffen. Het voordeel: lycopeen wordt gemakkelijk door het lichaam opgenomen en zou de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Ook zou het de kans op een beroerte, diabetes, onvruchtbaarheid, osteoporose en prostaatkanker verlagen. Wil je nou helemaal op de gezonde toer: kies dan voor de 50 procent minder suiker, of suikerloze variant.

Spek

Vet is slecht en dus kan spek nooit goed zijn volgens veel deskundigen. Dat valt eigenlijk wel mee. Het vet wat van nature aanwezig is in spek, bevat vooral gezonde verzadigde en enkelvoudig verzadigde vetten. Dergelijke vetten zien we ook terug in olijfolie, een product wat juist als gezond wordt beschouwd. Daarnaast zitten diezelfde vetten ook in orgaanvlees, fruit, groenten, noten, kruiden en zaden.

Aardappelen

Als je de verhalen mag geloven kan je beter geen aardappelen eten, vooral vanwege de koolhydraten. Uit onderzoek zou immers blijken dat een regelmatige consumptie van aardappelen pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt en dus bijdraagt ​​aan het ontstaan van overgewicht. Het probleem met dit onderzoek is dat de studie niet keek naar de aardappel op zich, maar naar producten zoals friet. Dat het eten van aardappelen als onderdeel van de maaltijd slecht zou zijn is nog nooit bewezen.

Bier

Natuurlijk is alcohol geen product wat je direct verbind met een gezonde levensstijl, maar echt slecht is het niet. Drank zoals bier en wijn bevat namelijk polyfenolen. Die groep stoffen staat juist bekend om de beschermende functie van bijvoorbeeld het hart. Daarnaast bevat zowel bier als wijn diverse vitamines die het juist gezond maken. Zo bevat bier een grote  hoeveelheid niacine, B5, B12, selenium, folaat, silicium en selenium. Noem dat maar eens ongezond! Als je daarnaast weet dat bier juist minder calorieën (lees hier de exacte hoeveelheid calorieën die in bier zit) bevat dan wijn, is het vanaf nu verleidelijk om het glas groentensap te vervangen door een halve liter bier.

Bron: Generationiron