Zelf gehaktballen maken is het lekkerst
Draai je eigen bal, zo zei oma altijd. Ambachtelijker, echter, smaakvoller, maar wel iets meer werk. Met deze gehaktballen is dat het sowieso waard, want het zijn niet zomaar gehaktballen. Dit is een recept voor heerlijke Sriracha gehaktballen. Je kent die pittige rode saus wel uit de spuitfles. Die kun je inderdaad ook samenvoegen met de balletjes, zodat zelf gehaktballen maken echt vernieuwend wordt. Het recept is ook niet al te moeilijk, dus tijd om dat maar eens uit te proberen.
Ingrediënten voor de lekkerste gehaktballen
- 2 sneetjes witbrood
- 120 ml volle melk
- 1 halve ui
- 1 ei, losgeklopt
- 500 gr gehakt
- handje peterselie
- 100g Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 teentje knoflook, gesneden
- 2,5 tl sriracha-saus
- 1 tl zout
- 1/2 tl Worcestershire saus
- 4 kleine blokjes mozzarella (optioneel)
- 1 fles tomatensaus
Bereidingswijze voor Sriracha gehaktballen
Doe de melk bij het brood en laat dat even inweken. Mix in een andere bak de gesneden ui, het ei, gehakt, peterselie, parmezaan, knoflook, Sriracha, zout en Worcestershire saus bij elkaar. Als dat goed gemengd is roer je het geweekte brood er doorheen, zonder dat al teveel te mixen.
Verdeel het gehaktmengsel over 4 grote ballen. Nu komt het leukste: zelf je gehaktballen maken en ze draaien. Als je 4 ballen te groot vindt kan je naar eigen voorkeur kleinere en meer ballen maken. Als je het lekker vindt, kun je een blokje mozzarella in het midden van de bal plaatsen, voor een lekker kaas-effect. Doe de ballen in een afgedekte, ingevette ovenschaal en bak ze een half uur op 200 graden.
Ondertussen warm je de tomatensaus op in een pannetje. Dit kan je lekker makkelijk kant en klaar kopen, of zelf maken als je culinair wilt zijn. Doe de saus de laatste 10 minuten bij de ovenschaal en doe er nog wat kaas overheen. Lekker met pasta. Misschien niet zo culinair als een steak met pepersaus maar toch wel erg lekker. Vind je pittig lekker? Dan is het zeker een goed idee om wat extra Sriracha toe te voegen. Smakelijk!