Direct naar content
Food & Drinks

Zo maak je zelf de lekkerste pizza thuis

Wouter Rozema Leestijd: 2 minuten
zelf pizza maken


We kunnen voorlopig de kroeg en het restaurant nog niet in. Dat betekent ook dat we niet meer langs de pizzeria kunnen. Gelukkig is zelf pizza maken gemakkelijk om te doen en bovendien ook een prima manier wat tijd te doden, nu je toch alleen maar thuis zit. Dit is hoe je gemakkelijk je eigen pizza maakt.

Zelf pizza maken

Vanwege de corona-maatregelen hebben we meer tijd over om in de keuken te staan. Koken is misschien niet iedereens favoriete gelegenheid, al zijn er wel 5 gerechten die elke man moet kunnen koken.  Het eindresultaat is vaak zeker de moeite waard. Zelf pizza maken is bovendien niet moeilijk om te doen. Je kan gemakkelijk afwisselen en experimenteren met gerechten. Moet je de komende tijd ook nog vanuit huis werken? Bewaar dan één of twee pizzapunten. Het is namelijk bewezen dat je van pizza productiever wordt.

zelf pizza maken

Eigen pizzabodem

Zelf pizza maken lukt gemakkelijk met een paar ingrediënten. Neem 7 gram gist, 400 gram bloem, een eetlepel zout en 2 eetlepels olijfolie en dan ben je er al. Meng de gist eerst met 250 ml lauw water en zet het even opzij. Mix de bloem vervolgens met het zout en roer dit goed door. Voeg dan de gist én de olijfolie toe. Mix dit geheel tot deeg. Leg het deeg op je aanrecht. Let er op dat je dit eerst met een beetje bloem bedekt, zodat je makkelijker kan rollen. Kneed het deeg tot een elastische substantie. Creëer drie bollen die een half uur in een kom laat gisten. Vouw ze na een half uur tot 3 pizzabodems. Bedek ze met ingrediënten van je keuze en stop ze dan 15 minuten in een oven op 250 graden.

Geen zin in al deze moeite? Dan zijn er gelukkig ook nog kant-en-klare pizza- en groentebodems te koop bij de supermarkt.

zelf pizza maken

Met pizza kun je alle kanten op

Het leuke van pizza is niet alleen dat het comfort-food eerste klas is, het is ook nog eens redelijk goedkoop en zo lekker te maken als je zelf wil. We kennen natuurlijk allemaal de standaard pizza’s uit een restaurant. Maar zelf pizza maken betekent dat er geen restricties liggen op wat er wel of niet op de pizza mag liggen. Kortom: de perfecte vrijbrief om eindelijk te creëren wat je in een restaurant niet op de kaart ziet staan en waar je nooit om zou durven vragen. Om je vast wat basismodellen voor ste stellen doen we hieronder wat suggesties. Maar again: maak het zo gek als je zelf wil. Geen Italiaan die jou komt vertellen wat je thuis wel en niet op je pizza mag knallen.

Prosciutto

  • Tomaat
  • Mozzarella
  • Prosciutto ham (let op: dit moet je ná het bakken pas op de pizza doen)
  • Rucola
  • Parmezaanse kaas

Salami Pikante

  • Pepperoni salami
  • Kaas
  • Eventueel jalapenõs

Calzone

  • Tomaat
  • Mozzarella
  • Champignons
  • Ham

Tonno

  • Tomaat
  • Mozzarella
  • Tonijn
  • Ui
  • Eventueel olijven