Natuurlijk is mayonaise niet echt gezond, maar als je dan toch eens echt lekkere mayonaise wil eten bij je friet, dan gaat er niks boven de heerlijke sauzen van McDonalds. De hamburgergigant is naast de bijzondere hamburgers, ook bekend om zijn mayonaise. Heerlijk gekruid en alleen verkrijgbaar in de fastfoodrestaurants. Als je er ooit over hebt gedroomd om een hele fles van dat spul in je koelkast te hebben dan is hier het recept. Je kan de beroemde mayonaise namelijk gewoon zelf maken.
McDonalds mayonaise
Om zelf de beroemde mayonaise te maken heb je niet veel nodig, gewoon een kwestie van de juiste ingrediënten vinden. In veel gevallen heb je alles al in huis:
- Ketchup
- Mosterd
- Dille
- Kurkuma
- Frietsaus
Het zal je opvallen dat je gewoon frietsaus kan gebruiken, maar je kan uiteraard ook je eigen mayonaise gebruiken. Wil je het jezelf makkelijk maken, gebruik dan bovenstaande lijst en meng alles door elkaar. Gebruik in eerste instantie niet teveel dille en kurkuma, je kan dit later altijd nog toevoegen. Mix het geheel goed met de hand of met een staafmixer en in minder dan vijf minuten tover jij je eigen McDonalds mayonaise op tafel.
Huisgemaakte mayonaise
Mocht je het bovenstaande recept net iets te eenvoudig vinden, of wil je liever je eigen draai er aan geven, maak dan gewoon je eigen mayonaise zodat je de voorgefabriceerde frietsaus kunt vervangen door je eigen mengsel. Ook voor het maken van je eigen mayo heb je een aantal standaard ingrediënten nodig:
- 2 eidooiers
- 1 volle tl mosterd
- 175 ml zonnebloemolie / 150 ml zonnebloemolie
- klein scheutje (witte wijn) azijn
- zout
Zo maak je het
Met onderstaande stappen maak je in een handomdraai de lekkerste, zelfgemaakte mayonaise. Ideaal tijdens een feestje zodat je altijd nog wat extra kan maken mochten je gasten het net iets te lekker vinden. Maak je liever de beruchte Belgische mayonaise, voeg dan wat citroensap toe.
- Meng de eidooiers en de mosterd tot een glad geheel. Hier kun je zowel de staafmixer als de garde voor gebruiken.
- Voeg de olie toe terwijl je het geheel blijft doorroeren / mixen. Let goed op de manier waarop de saus zich bindt en voeg steeds een klein beetje toe.
- Voeg een klein scheutje azijn toe.
- Blijf het geheel kloppen / mixen tot je mayonaise de gewenste dikte heeft bereikt. Gebruik je een garde dan zal je waarschijnlijk 175 ml olie gebruiken, bij een staafmixer is dat iets meer, namelijk 175 ml.
- Breng de mayonaise op smaak door zout toe te voegen.
- De mayonaise bewaar je bij voorkeur in een goed gereinigde pot (gedestilleerd heeft de voorkeur). Zet het in de koelkast en consumeer het binnen 14 dagen.