Food & Drinks

Zelf bier brouwen: maak je eigen speciaalbier gewoon thuis

speciaalbier

Het is makkelijk en lekker om een biertje gewoon in de winkel te kopen. Kies je favoriete speciaalbier uit en dan betaal je minder dan in het café en je kunt hem lekker thuis opdrinken. Allemaal leuk en aardig, maar je eigen zelfgemaakte bier smaakt veel lekkerder. Wil je je eigen bier brouwen? Je leest hier hoe het moet en kunt gelijk aan de slag.

Je eigen speciaalbier

Verzin een naam, kies een lekkere tussen alle soorten speciaalbier uit en ga aan de slag. Zelf thuis bier maken klinkt namelijk heel moeilijk, maar dat is het niet. Met een paar stappen kun je al een biertje voor jezelf en anderen maken. Dan heb je nog eens wat leuks om mensen te laten proeven zodra ze weer mogen langskomen.
Een boel van de kleine brouwerijen in Nederland zijn begonnen met een paar liefhebbers die thuis met een pan op het vuur bier zijn gaan maken dat ze zelf lekker vinden. Telkens met net een ander recept, totdat je jouw favoriete smaak gevonden hebt. Begin met de basis en experimenteer steeds meer. Zo doe je het.

Mouten en schroten

Het begint met het mouten van de graan. Vaak is deze graan gerst, vandaar dat bier ook wel ‘gerstenat’ wordt genoemd. Deze graan week je en laat je ontkiemen in een warme ruimte. Vervolgens droog je de korrels door ze te branden, roosteren of koken. Dit geeft al smaak aan het speciaalbier dat je uiteindelijk krijgt. Want speciaalbier mag je het wel noemen als je het zelf maakt.
De gedroogde korrels noem je mout en dat vermaal je. Dat vermalen heet schroten. Er zijn leveranciers die dit al voor je doen, zodat je de mout direct kunt gebruiken voor de volgende stap.

Maischen

Dit is eigenlijk het verwarmen van de mout. Dit doe je in water en is belangrijk voor het omzetten van zetmeel in suikers. Die suikers worden later weer omgezet in alcohol. Het maischen moet voorzichtig gebeuren, afhankelijk van het bier dat je wil maken moet het een bepaalde tijd op een bepaalde temperatuur blijven. Houd dit goed in de gaten.

Filteren en spoelen

Je hebt nu een ‘beslag’ (zo heet het) van je mout in warm water. Zet de grootste pan die je hebt neer met een zeef erop en gooi hier voorzichtig het beslag doorheen. Zorg dat je niet teveel spettert, want er mag niet teveel zuurstof bij komen. Gooi er vervolgens ook spoelwater achteraan door de zeef, dat je van tevoren hebt verwarmd. Nu zit er in die grote pan wort. De mout zie in de zeef zit kun je weggooien, maar je kunt er ook een brood van bakken of het aan veedieren voeren.

Koken en koelen

Nu ga je de pan met wort die je hebt gemaakt koken. Dit kook je ongeveer een uur lang. Tijdens het koken voeg je de hop toe, die smaakt geeft. De hop die je er in het begin bij gooit zorgt voor de bittere smaak. Hop die je aan het eind toevoegt, geeft aroma’s en geur af. Dit kun je dus afstemmen naar voorkeur van jouw favoriete speciaalbier.
Als het koken klaar is moet de gekookte wordt zo snel mogelijk koelen. Dit is omdat bacteriën warme temperaturen erg fijn vinden, maar je wort is nog steriel. Dat wil je zo houden en daarom moet de wort zo snel mogelijk naar onder de 25 graden. Zet de pan daarom in een bak met (ijs)koud water.

Gisten

Nu komt het moment waarop je op geduld bent aangewezen. Giet de gekookte en afgekoelde wort door een fijne zeef om de resten van de hop eruit te halen. Doe de wort in een emmer en voeg daar gist aan toe. Zorg ervoor dat er lucht bij komt, door het bijvoorbeeld te kloppen of het van hoogte in de emmer te laten plonzen. Dit zorgt ervoor dat de gist beter zijn werk doet. De wort moet de emmer vullen tot twee vingerbreedtes van de deksel. Haal je dat niet, vul het dan aan met water.
De deksel van de emmer moet luchtdicht zijn afgesloten. Er zijn speciale emmers om bier in te laten gisten, hier kun je een waterslot insteken. Dit zorgt ervoor dat er geen lucht bij je toekomstige speciaalbier komt, maar overtollig koolzuur wel weg kan. Zet de emmer op een plek waar de temperatuur stabiel 20 graden is. Na een uur of 10 zou de eerste activiteit te zien moeten zijn aan een schuimlaagje.
Dit laat je minimaal een week staan. Zodra je het idee hebt dat de werking van de gist klaar is en de activiteit bij het waterslot ophoudt, is het bier klaar. Dan wordt het pas écht leuk.

Bottelen en nagisten

Je bier is bijna klaar, het moet alleen nog de fles in. Handig hiervoor zijn Grolsch beugelflessen die je grondig hebt schoongemaakt. Nu denk je dat je je eigen speciaalbier mag drinken, maar helaas moet er nog even gewacht worden. Er moet namelijk nog een oplossing van suiker en water bij het bier en dan moet het nog nagisten op de fles.
Als je dit niet doet zit er minder alcohol en nog bijna geen koolzuur in je bier. De suiker die je erbij gooit is er dan ook niet voor om het zoet te maken, maar om het gistingsproces verder te laten gaan. Na een week kun je het eerste biertje proeven en na 2 weken is de nagisting klaar. Geniet ervan!
Nog een laatste tip: er zijn bedrijven die pakketten verkopen zodat je zelf makkelijk thuis bier kunt brouwen. Hier krijg je niet alleen de juiste ingredi:enten bij geleverd, maar ook de exacte uitleg van hoe je te werk moet gaan.