De feestdagen zijn hier en dat betekent een glaasje of twee (etc.) tijdens het dineren met familie en vrienden. Toch is er één verrijkende drank die we niet altijd even comfortabel drinken tijdens het kerstdiner. Rode wijn – hoewel nooit verkeerd bij een goed stuk vlees – kan een nare kleur achterlaten op je tanden. Toch blijven we massaal rode wijn drinken, want voor een goedkope prijs haal je vaak al een goede in huis. Echter blijft niemand fan van deze zogeheten wijntanden, maar met slechts vier simpele tips blijven je tanden parelwit!
Wijn tanden
Ten eerste: waarom hebben sommigen last van wijntanden en anderen juist niet? Rode wijn bevat drie componenten die zorgen voor het ongemakkelijke residu dat achterblijft. Het moment dat je een slok neemt van je wijnglas wordt je stralende lach door drie componenten aangevallen: anthocyanen (dat zijn natuurlijke kleurstoffen die in fruit voorkomen), tannines (wat de anthocyanen bindt aan je tanden) en de zuurheid van de wijn (hierdoor verzacht je glazuur en maakt het meer vatbaar voor plakkeurigheid). De sterkte van je galzuur en vatbaarheid voor plakvorming bepalen hoe paars jouw tanden worden na het drinken van een glas.
Drie simpele tips
- Poets voor, maar niet direct na het drinken;
- Volg witte wijn nooit op met een rode variant;
- Kaas eten terwijl je wijn drinkt! Dit helpt om de zuurtegraad te neutraliseren, zodat je tanderosie vermindert;
- Bezoek trouw de tandarts.
De onderstaande video geeft nog extra uitleg en tips voor het vermijden van wijntanden.