Of het nu is tijdens de feestdagen of tijdens een diner met je geliefde of met vrienden: een goed glas wijn kan nooit kwaad. Maar wijn combineren met eten kan nog best een opgave zijn. Hoe doe je dat het beste?
Zo kun je het beste eten combineren met wijn
Speciaalbier gaat er altijd wel in, maar wijn staat net wat chiquer op tafel én is ook nog eens erg smakelijk. Wil jij goed voor de dag komen, bijvoorbeeld als jij degene bent die het kerstdiner organiseert, dan moet je je wel aan een paar regels houden. Dit is hoe je de juiste keuze maakt bij het combineren van wijn met eten.
1. Rood versus wit
Allereerst is het belangrijk om te weten dat je nou eenmaal bij bepaalde gerechten rood schenkt en bij bepaalde gerechten wit. Rood gaat voornamelijk goed samen met vlees en pastagerechten, terwijl je wit dan weer sneller met vis combineert of met bijvoorbeeld een salade.
2. Streekproducten gaan samen
Wijn uit Spanje? Een stuk vlees dat uit Argentinië afkomstig uit? Bij het combineren van wijn met eten is het belangrijk om te kijken naar de afkomst van het eten dat je gaat serveren. Kook je bijvoorbeeld een typisch Spaans recept, probeer daar dan een Spaanse wijn bij te zoeken.
3. Licht versus zwaar
Goed, rood drink je dus bij een stuk vlees, en wit juist bij een visgerecht. Toch zit er ook verschil in de rode of witte wijnen. Heb jij een luchtig voorgerecht of tussengerecht met vis? Ga dan voor een lichte witte wijn. Lichte rode wijnen gaan goed samen met gerechten uit de Franse keuken, terwijl zware rode wijnen juist beter gedijen met vlees als lam, rund of varken. Is jouw gerecht licht, dan is dat vaak met een reden. Bijvoorbeeld omdat het aan het begin va de maaltijd wordt geserveerd. Hou daar dan dus ook rekening mee bij het combineren van je wijn met het eten.
4. Zorg voor genoeg afwisseling bij een uitgebreid diner
Ben jij een echte keukenchef? Dan kan het zomaar zijn dat je veel verschillende gerechten serveert aan je familie, vriendin of vrienden. Zorg ervoor dat je genoeg afwisseling hebt bij een uitgebreid diner. Ja, dat betekent dus dat je bij het combineren van je eten met je wijn zorgt voor een nieuw glas bij elk gerecht. Het staat onvoorbereid én doet af aan de ervaring om diezelfde witte wijn van het voorgerecht óók te moeten serveren bij het hoofd- of nagerecht.
De juiste wijn combineren met je eten is niet de enigste zorg rondom wijn. Gelukkig helpen wij je uit de brand. Zo schreven we eerder over hoe je een kurk verwijdert zonder kurkentrekker. Ook lieten we je weten hoe lang een geopende fles wijn houdbaar is.