Food & Drinks

Whiskyles: hoe proef je whisky?

tony van rooijen


Whisky of ‘levenswater’ letterlijk vertaalt, is de drank die we associëren met ambacht, verfijnde smaken en mannelijkheid. Niet gek dus dat er wereldwijd tal van liefhebbers zijn. Een daarvan is Tony van Rooijen, whiskyliefhebber in hart en nieren. Maar waar het whisky-avontuur bij velen vaak ophoudt na een aantal glaasjes, was dit bij Tony niet het geval. Deze absolute whiskyexpert kan ons een hele hoop bijbrengen over de van origine Schotse drank. Naar aanloop van zijn theatershow de virtuele whiskyreis voor Glenfiddich, gingen wij in gesprek met de kenner en stelden hem een aantal vragen.

Vragen aan Tony van Rooijen:

Goh Tony, Scotch is natuurlijk een begrip in de wereld van whisky-fijnproevers, maar wat onderscheid deze drank nou van Whisky’s uit andere landen. We weten natuurlijk dat whisky zonder ‘e’ afkomstig is uit Schotland. Maar wat is nu daadwerkelijk het verschil tussen Bourbon, Rye, Blended en Scotch?

Tony: Ondanks dat whisky op een soortgelijke manier in andere landen met bijna dezelfde grondstoffen wordt gemaakt, zijn er kleine nuances terug te vinden in smaak. Zo wordt voor Bourbon gemaakt van minimaal 51% maïs in het beslag, een Rye whiskey met minimaal 51% rogge en wordt er tweemaal gedistilleerd. Ierse whiskey kenmerkt zich door zijn zachtheid, afkomstig uit een drievoudige distillatie. Veruit de meeste whisky is Blended Scotch whisky; distillaat afkomstig van meerdere graansoorten, gedistilleerd via zowel continue distillatie als batch distillatie in koperen ketels en afkomstig van meerdere distilleerderijen. Een Single Malt whisky daarentegen is afkomstig van één distilleerderij en gemaakt met gemoute gerst als basis.

 

Voor mij is het 20 jaar geleden allemaal begonnen met “Scotch”, mijn vriend Charlie gaf me mijn eerste glaasje, zonder dat ik doorhad dat het iets met Schotland te maken had. Sindsdien ben ik me erin gaan verdiepen en heb ik steeds meer avonturen meegemaakt met Schotse whisky. In Schotland staan ruim 100 distilleerderijen, waar met veel passie op hun eigen manier “Scotch” gemaakt wordt, voor mij genoeg variatie om voornamelijk van schotse whisky te genieten.

Al eeuwenlang maken de Schotten hun geliefde whisky. Op veel plekken tref je distilleerderijen, die op eigenwijze volgens een vast recept single malt whisky maken. We weten dat dit distilleerproces vrij complex is. Je vertelde net dat een Single Malt whisky uniek is, omdat deze afkomstig is van één distilleerderij. Maar hoe gaat zo’n distilleerproces eigenlijk in zijn werk en hoeveel tijd neemt dit in beslag?

Tony: Hoe alles in zijn werk gaat en wat er allemaal bij het distilleerproces komt kijken, dat vertel ik heel uitgebreid tijdens mijn theatershow bij jou in de buurt.

Oké, even iets heel anders dan, als Glenfiddich ambassadeur drink je ongetwijfeld regelmatig verschillende soorten whisky moeten drinken, hoe beoordeel jij de smaak?

Tony: Wist je dat ik bijna nooit whisky drink? Een Schotse single malt wordt met zorg en passie gemaakt, daarnaast duurt het minimaal drie jaar voordat je hem kunt drinken, maar meestal loopt dat op tot 12 jaar. Uit een glas whisky kun je wel 400 verschillende aroma’s waarnemen, ik neem er dus altijd mijn tijd voor en proef de whisky. Het glas water ernaast, dat drink ik…

Aha, kun jij dan ook proeven uit welk gebied een bepaalde whisky afkomstig is? Of hebben gebieden als Campbeltown, Islay en Speyside geen directe invloed op de smaak en het karakter van de whisky?

Tony: In het verleden was de locatie een smaakmaker in whisky; in de lastig te bereiken “Highlands” distilleerde men kleine hoeveelheden met beperkte middelen, die vaak jarenlang bleven liggen. Op de eilanden gebruikte men turf in plaats van kolen om de gerst te drogen, hierdoor ontstond een rokerig aroma in de whisky. Uit de Speyside komt vooral de zachte, fuitige whisky vandaan. Maar tegenwoordig maken veel distilleerderijen verschillende stijlen whisky; Ongeturfde Islay whisky, rokerige whisky uit de Highlands en Sherry bommen uit Amerikaans eiken houten vaten.

Nou Tony, wij willen je heel erg bedanken voor het delen van jouw passie en kennis. We zitten nog vol met vragen, maar die zullen ongetwijfeld beantwoord worden tijdens je theatershow. Zou jij een tipje van de sluier kunnen geven, wat kunnen wij verwachten op zo’n avond?

Met heel veel plezier en passie mag ik voorstellingen verzorgen in de theaters, ik ben daar ongelooflijk trots op. Ik heb namelijk al zoveel leuke dingen meegemaakt met Glenfiddich, hierdoor vertel ik het verhaal oprecht en vanuit mijn hart, wat mijn publiek tot nu toe altijd weet te waarderen. Nog tot eind 2017 bezoek ik verschillende theaters met de virtuele whiskyreis. Dus neem eens een kijkje op www.virtuelewhiskyreis.nl en ga mee op reis!

Hier zijn enkele whisky essentials: