Tja, wat doe je als een sprankelende nieuwe whiskystokerij van $ 200 miljoen opent? Juist, dat vier je met de release van de oudste single malt die je ooit hebt gebotteld. Drie keer over welke naam we het hebben.. juist, Macallan. Niet alleen kon je dit al lezen in de titel, of zien aan de fles, maar de Schotse brouwerij staat nu eenmaal bekend om het verbottelen en vermarkten van de aller, aller duurste whisky!
Whisky van Macallan
Natuurlijk was die $ 1.200.000 voor twee flessen Macallan 1926 Whisky echt buiten proportioneel, toch doet deze jongen van $60.000 (52k in euro’s) nergens voor onder. We hebben het over een single malt whisky van 72 jaar die zich heeft laten vangen in een werkelijk prachtige Genesis Decanter van Lalique, op diens beurt weer gelegen in een glanzende luxe houten kist. De decanter en de behuizing zijn ontworpen om het uiterlijk van de distilleerderij te weerspiegelen – en misschien ook om de inherente kwaliteit van maneschijn in de binnenkant te benadrukken.
Krijg jij al een beetje het idee met wie je deze magnifieke fles delen wil? Zo niet, dan helpt de smaak je wellicht bij het maken van een keuze. De proefnotities van Macallan vinden hun inkt in aroma’s van turf, citroenen, groene appels, vanille, rozijnen en gember. En als dit nog niet genoeg was, weet dan dat het proeven van de 72 ook hints geeft van houtkruid, turfrook en citrus, en een afwerking van rijk fruit en eiken.
$12.000 per glas
Tijd om toch eens na te besluiten met wie jij deze fles in alle respect baas maakt. Natuurlijk kun je dit alleen doen, of denk gerust aan familie, vrienden of collega’s, wat ons betreft heb je zelfs een een BN’er op het oog. Een glas van deze gouden Schotse trots sla je achterover voor maar liefst 12.000 dollar.
Enfin, voordat het zo ver komt moet je misschien toch eerst een fles bemachtigen. Macallan heeft slechts 600 van de houten kisten vrijgegeven, waarvan er al 200 hun weg richting de VS maken. Je zult dus echt je best moeten doen om er eentje op de kop te tikken. Met 60.000 dollar dus een flink kostenplaatje, maar tegenwoordig ook een heerlijke investering. Zie alleen al de 1926 Whisky die later een paar ton opleverde.