Other

Whatsapp Privacy: zo bewaak je je gegevens

whatsapp

Kun jij je het nog herinneren? De eerste keer dat iemand tegen je zei “stuur maar een appje”? Grote kans dat je de beginfase van WhatsApp niet meer terug kunt halen, het is inmiddels namelijk zó ingeburgerd in de maatschappij en in ons persoonlijke systeem. We weten bijna niet meer beter. Maar hoe goed bewaak jij je privacy op WhatsApp? Wij geven je wat tips hoe je dit het beste aanpakt.

WhatsApp privacy

Grote kans dat je WhatsApp volle bak gebruikt, maar eigenlijk nooit hebt nagedacht over de privacy hieromheen en hoe je deze het beste kunt waarborgen. Vandaag dat we hier wat tips voor je op een rij zetten.

Tip 1: Zet je blauwe vinkjes uit

Het zit er dik in dat je zelf iemand bent, of sowieso iemand kent die deze functie heeft gebruikt. De blauwe vinkjes geven aan wanneer iemand jouw bericht heeft gelezen. Informatie die je niet per se in alle gevallen wil delen. Wil je anoniemer door de app, zet deze functie dan uit. Let wel: ook jij ziet deze blauwe bevestigingen dan niet meer bij anderen. Wel zo eerlijk

Tip 2: Laatst gezien? Niet te zien!

Een tip die aansluit bij de eerste. Door je laatst gezien-functie uit te schakelen ontneem jij anderen de informatie wanneer je voor het laatst online bent geweest op WhatsApp. Natuurlijk is deze informatie negen van de 10 keer onschuldig, maar er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je een ander niet aan z’n neus wil hangen hoe laat jij gisteravond nog online was of wanneer je je telefoon wel hebt gebruikt maar niet hebt geantwoord.

Tip 3. Open WhatsApp met Face ID of Touch ID

Heb je iets te verbergen in je gesprekken, of wil je simpelweg niet dat een vreemde toegang kan krijgen tot jouw berichten? Dan is dit een optie om zeker te overwegen. Zo ben jij de enige die de toegang kan krijgen tot jouw berichten. Helaas geldt deze optie alleen (nog) voor iPhone gebruikers.

Tip 4. Verberg je foto

Heb je alleen contact met vrienden, je collega’s en je moeder, dan is er niets mis met een foto. Maar heb je een serieuze voorbeeldfunctie binnen je baan, of hou je jezelf liever iets anoniemer, dan kun je gemakkelijk kiezen om geen foto in te stellen.

Tip 5: kies van wie je bestanden wel en niet download

De meeste foto’s die je ontvangt zullen direct door je telefoon worden opgeslagen in de galerij. Leuk en aardig, maar er kunnen – om wat voor stiekeme redenen dan ook- meerdere gesprekken zijn waarbij je die behoefte niet echt hebt. Gelukkig kan je per gesprek kiezen of je bestanden inderdaad meteen wil downloaden, of dat dat niet gebeurt. Zo weet je precies welke foto’s er wel en welke er vooral niet tussen je galerij-foto’s opduiken als iemand er doorheen scrollt.

Tip 6: zet tweestapsverificatie aan op WhatsApp

Als je verstandig bent is dit een optie die je op veel van je account toepast (denk aan Google, je mail, Facebook enzovoorts). Het voorkomt namelijk dat een buitenstaander zomaar jouw account binnen kan dringen. Ook voor WhatsApp is dit een mogelijkheid. Via de code die je hebt ontvangen bij het installeren van WhatsApp kun je oude gesprekken (als er een back-up is gemaakt) terughalen. Zonder deze tweestapsverificatie kan deze back-up gemakkelijk in de verkeerde handen vallen. Zo wordt er altijd dubbel gecheckt of jij het inderdaad bent die de gegevens probeert op te vragen. Deze functie schakel je – net als alle andere tips-  in via het menu van instellingen binnen de app.

Met deze tips bewaak jij je eigen privacy! Minstens net zo handig als deze truc om verwijderde berichten alsnog terug te lezen!