Other

Wetenschappers ontdekken techniek om vrouwelijk en mannelijk sperma te scheiden

vrouwelijk en mannelijk sperma scheiden

Tegenwoordig kunnen we vrijwel al onze tekortkomingen dusdanig aanpassen met fillers, botox en drastische chirurgische ingrepen. Maar de wetenschappers aan de Universiteit van Hiroshima brengen dit wel naar een ongekend niveau. Zij hebben namelijk een techniek ontwikkeld waarmee ze vrouwelijk en mannelijk sperma kunnen scheiden. Zo zou je in de toekomst dus zelf kunnen kiezen als je een jongen of een meisje krijgt.

Vrouwelijk en mannelijk sperma scheiden

De studie die deze techniek voor het eerst in het daglicht bracht werd afgelopen dinsdag gepubliceerd in Plos Biology. Hier werd aangetoond dat zodra er een bepaalde chemische stof werd toegevoegd de snelheid van vrouwelijk en mannelijk sperma veranderde. Zo vertraagde de snelheid van het X-chromosoom (dat aanleiding geeft tot vrouwtjes) in tegenstelling tot de Y-chromosoom (dat aanleiding geeft tot mannetjes) dat juist versnelde.

Muizennesten

Uiteraard kan de techniek nog niet direct getest worden met mensen, dus hoe gaan we dan testen of deze techniek daadwerkelijk werkt? Juist, met muizen. En zo kregen de wetenschappers het voor elkaar om muizennesten te produceren die voor 90 procent uit mannen bestonden. Vervolgens gingen ze testen of ze ook een vrouwelijk nest konden creëren en met succes creëerde ze een muizennest dat voor 81 procent uit vrouwen bestond.

Maar werkt het dan ook bij mensen en andere zoogdieren?

Het is uiteraard nog maar de vraag of dit ook bij mensen en andere zoogdieren werkt. Toch laat The Independent  weten dat de onderzoekers – geleid door Masayuki Shimada – geloven dat deze techniek in ieder geval waarschijnlijk ook van toepassing zal zijn op andere zoogdieren.
Voor andere zoogdieren en sectoren zou dit een zeer grote doorbraak kunnen zijn. De geslachtsselectie voor IVF of kunstmatige inseminatie – dat met vee wordt gebruikt – zal aanzienlijk worden vereenvoudigd. Dit zou voor veehouders veel gedoe schelen, en zo kunnen zij veel effectiever te werk gaan. Dus gingen de Japanse onderzoekers ermee aan de haal en wederom met succes wisten ze selectief vrouwelijke en mannelijk runderen en varkens te produceren.

DNA van het sperma

Wat natuurlijk het allerbelangrijkste is aan het gebruik van deze techniek is toch wel dat het DNA van het sperma niet wordt aangetast. Gelukkig gebeurde dat niet en werden de muizennesten met succes geproduceerd. Die worden nu nog wel flink onder de loep genomen, zodat er niet op de lange termijn ineens problemen ontstaan. Ook wordt er getest of er geen complicaties optreden bij het proces dat voor de bevruchting plaatsvindt.

In de praktijk

Zowel op moreel als wetenschappelijk niveau zijn er nog veel barrières om dit te implementeren met menselijk sperma. En dan hebben we het nog geeneens over het feit gehad hoe ethisch beladen dit onderwerp zal zijn! Maar zoals Dr. Peter Ellis van de University of Kent School of Biosciences aan de The Independent vertelde kunnen deze bevindingen zeer baanbrekend zijn.
Bron: D'Marge