Wellicht dat het je bekend voorkomt, maar tegenwoordig vormt niet alleen de maandagochtend zo’n fase die je moet zien te overleven. Hoewel die overmoedigende nuttiging van alcohol zo zijn nasleep kan hebben, laat het gewoontedier zich ook weer gelden naarmate de week vordert. Of dit ook met het weekend te maken heeft hangt af van het individu, maar een feit is dat deze aanhoudende sleur aan een gebrek van motivatie voor menigeen niet onbekend is. Om iedereen in het gareel te houden werken de onderzoekers van de Universiteit van Connecticut en Chronos Therapeutics aan een medicijn die een actieve- en productieve levensstijl stimuleert!
Yup, deze genieën aan de andere kant van de oceaan zijn bezig met het realiseren van in ieder geval één droom: een gebroken geest herstellen en de motivatie teruggeven die ons de wereld helpt te verbeteren. Omdat sommigen dit gewoon niet alleen kunnen, wordt er aan een farmaceutisch medicijn gewerkt!
Drug als Cocaïne
Het medicijn, eerder deze maand gepresenteerd tijdens de Society for Neuroscience-conferentie in San Diego, is ontworpen om dopamine te stimuleren, waardoor de gebruiker van zijn derrière afkomt en grootsheid nastreeft. Want ja, uiteindelijk is dopamine gewoon een natuurlijk geproduceerde chemische stof in de hersenen die warme en donzige gevoelens produceert.
Je kunt het een beetje vergelijken met de consumptie die het personage van Bradley Cooper in de film Limitless gebruikte om dingen voor elkaar te krijgen die onmogelijk werden geacht. Die pil waarvan je dacht: “Die moet ik ook hebben!” Nou, die wens gaat dus mooi gerealiseerd worden, ooit. Hoofdonderzoeker John Salamone (Ph.D.) doet sinds 2012 namelijk al onderzoek naar dopamine, weliswaar op ratten. Omdat deze beestjes vervolgens alles op alles zetten om dopamine-gevoed voedsel in hun rattenklauwen te krijgen, deed het goedje al snel denken aan een drugsverslaving, denk aan de neurochemische verandering die cocaïne teweeg brengt.
Motivatie
Hoewel het medicijn waar Salamone aan werkt vergelijkbaar is met cocaïne, zegt hij dat het niet zo gevaarlijk zal zijn. Zoals de wetenschap heeft aangetoond, is spelen met de dopaminegehalte van mensen een van de primaire bronnen van verslaving, maar onderzoekers beweren dat de effecten van hun motivatiedrug geen aftermath zal hebben. Dit zou dan zo zijn omdat de pil een langzame, oplopende toename veroorzaakt die uren duurt.
Voordat jij met je laatste krachten naar de apotheker toe werkt, wel even een laatste woord: het onderzoek staat nog in de kinderschoenen en de effecten worden vooralsnog uitsluitend op proefdieren gedaan. Mocht jij wel oor hebben naar een functie als testpersoon, als de tijd eenmaal daar is, dan zullen we de vacature met je delen!