Food & Drinks

Wentelteefjes met rum zijn het perfecte ontbijt voor jouw weekend


Als je een keertje de tijd neemt om iets lekker als ontbijt te maken, zul je merken dat je dag een stuk beter begint. En de dag begint al helemaal lekker als je ontbijt met wentelteefjes met rum. De ideale combinatie voor als je van rum houdt en een goed ontbijtje hier en daar ook niet uit de weg gaat. Je kunt het gemakkelijk zelf maken en het is perfect voor op je vrije zaterdag of zondag. Doordeweeks mag ook natuurlijk, maar dan ben je misschien iets minder scherp tijdens het werk. Als je nuchter wilt ontbijten zijn de eggs benedict misschien een betere optie.

Wentelteefjes met rum

Het recept van dit ontbijt is niet al te ingewikkeld en brengt je culinaire rum-liefhebber naar boven. In zowel de wentelteefjes, de saus als de slagroom zitten rum verwerkt. De saus is een soort siroop die je eerst kookt, dus de alcohol zal daar wel grotendeels uit verdampt zijn. In de slagroom is de rum niet verwarmd, dus dat zal het beetje alcohol zijn dat je binnen krijgt. Zo dronken word je daar ook weer niet van.

Hoe maak je ze?

Om te beginnen ga je wentelteefjes maken. Dit kan op verschillende manieren, maar het is lekker om dit te maken met brioche brood. Een brioche kun je gewoon in de supermarkt kopen, maar je kunt hem ook zelf maken. Kost je alleen wel veel tijd omdat het veel moet rijzen.

Ingrediënten wentelteefjes:

  • 3 eieren
  • 125 ml slagroom
  • een snufje zout
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1/4 theelepel kanneel
  • 1/4 theelepel vanille-aroma
  • 2 eetlepels suiker
  • een scheut bruine rum
  • een brioche brood

Meng al deze ingrediënten bij elkaar in een ovenschaal of een andere platte bak en roer het met een garde. Drenk een dikke snee brioche in het mengsel aan beide kanten en leg de snede in een pan met boter. Bak het wentelteefje tot hij bruin is. Als je voor de die hard versie gaat van de wentelteefjes met rum, gooi je een scheut rum over de gebakken wentelteefjes en eet je hem zo. Is niet erg aan te raden, aangezien het dan nogal sterk naar rum smaakt en de alcohol de overhand krijgt.

In plaats daarvan kun je er lekkere zelfgemaakte slagroom overheen doen. Ook een sausje waar rum in is verwerkt maakt jouw wentelteefjes met rum compleet.

Ingrediënten slagroom:

  • 250 ml vloeibare slagroom
  • een theelepel vanille-aroma
  • 2 eetlepels suiker
  • een scheut(je) bruine rum

Het enige wat je hoeft te doen voor deze slagroom is dit bij elkaar gooien en kloppen tot de slagroom een beetje stijfgeslagen is, maar nog niet zo vast is als boter. Het is lekker als de slagroom nog een beetje zacht is.

Ingrediënten siroop/saus:

  • 125 ml maple syrup
  • 1 eetlepel boter
  • een scheut bruine rum
  • 60 ml vloeibare slagroom

Om deze siroop wat stroperiger te krijgen zet je een pannetje met deze drie ingrediënten op zacht vuur. Laat het een beetje pruttelen tot het wat stroperiger wordt en laat een beetje afkoelen. Als het afkoelt wordt het namelijk nog iets dikker. Roer vervolgens de slagroom er doorheen maar klopt hem niet op!

Bereid een paar wentelteefjes zoals beschreven in de pan. Leg ze op een bord en doe hier je stroperige saus overheen. Als je saus nog erg vloeibaar is, kun je hem de volgende keer misschien iets langer laten pruttelen. Zeef een beetje poedersuiker over je wentelteefjes en maak af met een klodder zelfgemaakte slagroom eroverheen. Je wentelteefjes met rum en klaar en de dag kan beginnen. Eet smakelijk!