Food & Drinks

Hoe komt het dat je te veel eet en wat kun je eraan doen?

te veel eten

Daar gaat weer en snack, en nog één en nog één…. maar toch gaat dat hongerige gevoel niet weg. Soms heb je niet eens door dat je de eigenlijk te veel eet. Maar hoe komt het eigenlijk dat je te veel eet en wat kun je eraan doen? Dat leggen we je uit.

Wat verstaan we onder ‘te veel eten’?

Te veel eten betekent eigenlijk dat je meer eet dan je lichaam dagelijks nodig heeft. Zo kun je te veel suikers, vet of calorieën binnenkrijgen. Ook kun je gedurende de dag te vaak eten. Zo betrappen we onszelf vast wel eens op dat we te veel snacken. Vooral tijdens feestdagen, verjaardagen of tijdens verveling eten we erop los. Te veel eten zorgt er op lange termijn voor dat je aankomt, en dat is iets wat je niet wilt. Maar wat zorgt er nou voor dat je te veel eet?

4 redenen waardoor je te veel eet

Voordat je er iets aan gaat doen, moet je natuurlijk wel weten waardoor je te veel eet. Natuurlijk zijn er ontelbaar veel redenen die ervoor kunnen zorgen dat je te veel eet, maar hieronder zetten we de meest voorkomende voorbeelden neer.
  • Moe zijn: Vermoeidheid is vaak een excuus om te gaan eten. Zo grijpen we eerder naar een snack of wat lekkers als we moe zijn om ‘meer energie te krijgen’. We hebben dan niet door dat steeds blijven eten eigenlijk helemaal niet goed is. Bovendien heeft ons lichaam bij te weinig slaap automatisch meer zin in ongezonde keuzes. Geen goede combi dus.
  • Verveeld zijn: Eten is een leuk en fijn tijdverdrijf. Zo zitten we vaak voor de TV met een zak chips of liggen we op de bank met je mobiel en een lekkere snack. Meestal denken we hier niet eens over na.
  • Alcohol: Een paar biertjes (of wijntjes) kan je verlangen naar een lekkere snack al snel vergroten. Ook eten we met een paar glazen alcohol al snel een stuk meer dan normaal.
  • Te weinig water drinken: Ook als je te weinig water drinkt, grijp je sneller naar een snack. Vaak wordt het gevoel van ‘dorst’ ook door elkaar gehaald met ‘honger’. Dus eigenlijk heb je in plaats van wat lekkers vaak juist een goed glas water nodig.

3 manieren om te stoppen met te veel eten

Nu we weten waardoor we te veel eten, kunnen we het ook aanpakken. Ook hierbij geldt dat er talloze manieren zijn om jouw ‘probleem’ van te veel eten aan te pakken. Wij sommen de makkelijkste en meest voor de hand liggende oplossingen op.

1. Wees meer bewust van hoeveel en wat je eet

Een probleem in de westerse wereld is dat we helemaal niet stil staan bij wat en hoeveel we eten. We hebben een druk leven en denken niet genoeg na over onze (slechte) levensstijl. Vaak resulteert dit in verkeerd en te veel eten. Door het drukke leven grijpen we vaak naar een makkelijke snack en eten we te veel zonder dat we er eigenlijk bij nadenken. De oplossing is dus eigenlijk heel simpel: wees wat rationeler en denk juist wel na bij die ene snack of die snelle vette hap. In plaats hiervan kun je ook een appel of een ander stuk fruit naar binnen werken. Het zit ‘m allemaal in de mindset. Het is altijd maar druk, druk, druk, maar denk eens wat vaker aan jezelf en je gezondheid.

2. Plan je eetmomenten

Verkeerde voedselkeuzes zit ‘m vaak in de trek tijdens het werk of onderweg. Wanneer je geen maaltijd gepland hebt of niks bij hebt, ga je vaak voor de makkelijke keuze. Deze makkelijke keuze is vaak een vette hap of een snelle (ongezonde) snack. Als je van tevoren je maaltijden, tussendoortjes en ook snacks plant, grijp je vast en zeker minder snel naar de ongezonde dingen onderweg of op werk. Zorg dat je genoeg goede maaltijden en tussendoortjes meeneemt, zodat je altijd zelf wat te eten hebt.

3. Eet meer eiwitten en vezels

Ja hoor, daar hebben we ze weer: de eiwitten, ook wel bekend als proteïnen. Ook in dit stuk komen ze goed van pas. Zoals je misschien al weet zorgen eiwitten, en ook vezels, voor een verzadigd gevoel. Je hebt dus sneller het gevoel dat je ‘vol’ zit en genoeg op hebt. Dit resulteert dus weer in minder eten. Ook duurt het verteren van eiwitten en vezels langer dan andere voedingsmiddelen. Hierdoor heb je minder vaak het gevoel dat je trek hebt. Probeer dus eens wat meer eiwitrijke snacks.