Speciaalbiertjes drinken klinkt altijd net iets meer bijzonder dan een gewoon biertje drinken. Maar wat maakt speciaalbier nou speciaal? Is het heel anders dan ‘gewoon’ pils? Pak er even een biertje bij en kijk mee naar wanneer bier specialer wordt dan pils.
Een stukje geschiedenis
Om achter de oorsprong van speciaalbier te komen gaan we 40 jaar terug in de tijd. Vanaf de jaren ’80 begon speciaalbier de grootschalige markt te bereiken. Daarvoor werd er eigenlijk alleen maar gewoon pils gedronken. Voor de duidelijkheid; onder ‘gewoon pils’ verstaan we het biertje dat je drinkt als je gewoon een biertje bestelt zonder smaakje of als je een kratje koopt. De merken verschillen, maar het is allemaal pils. Tot aan de jaren ’80 kocht iedereen dat, maar de markt van speciaalbier groeide sindsdien hard. Kleine bedrijven begonnen hun eigen bijzondere bier te maken en de vraag groeide snel. Door de groeiende vraag steeg de productie en daarmee ook de hoeveelheid smaken, merken en bedrijven. Tegenwoordig is het speciaalbier niet meer weg te denken uit een café en ook de schappen liggen er vol mee.
Het verschil tussen speciaalbier en pils
Bier en pils is niet hetzelfde. Pils is namelijk een soort bier, net als dat de soorten speciaalbier een soort bier zijn. Het verschil dat het meeste opvalt is natuurlijk de smaak. Witbier, dubbelbier en stout zijn allemaal speciaalbieren maar hebben een totaal andere smaak. Toch zijn al die gekke soorten bier om dezelfde reden anders dan pils.
Één van de grootste verschillen tussen pils en speciaalbier is het gistingsproces. Dit is wat pils pils maakt en speciaalbier speciaalbier. Pils is namelijk ondergistend en speciaalbieren zijn meestal bovengistend. Ondergisting betekent dat het bier koud is gegist, tussen de 4 en 15 graden. Hierbij zakt de gist naar de bodem van de tank. Bij bovengisting is het wat warmer, tussen de 15 en 25 graden. De gist blijft hierdoor drijven, waardoor het bovengisting heet. Hier is meer mogelijk met smaken en toevoegingen en daarom wordt het vaak voor speciaalbier gebruikt. Wel is het in het geval van alle bieren lekkerder om het koud te drinken en niet op de gistingstemperatuur.
Zoveel soorten
Ondanks dat je vast ook wel een voorkeur hebt in je favoriete pils, smaken de meeste pilsners zo’n beetje hetzelfde. Met speciaalbier is het een ander verhaal. Er zijn duizenden soorten verkrijgbaar, van de supermarkt tot lokale brouwerijen en mensen die thuis hun eigen bier maken. Vandaar dat er ook handige apps zijn om het juiste biertje voor het goede moment te kiezen. Je kunt het net zo makkelijk bij een lekker vaasje houden en dan is het lekker, maar wie weet wat voor smaken je dan mist. De mogelijkheden zijn eindeloos, als je zelf maar geen ranja bij je pils gaat gooien.