Hoeveel verdient een deurwaarder?
Heb je interesse in een carrière als deurwaarder? Dan vraag je je misschien af wat het gemiddelde salaris is van een gerechtsdeurwaarder. Een deurwaarder is misschien niet het eerste beroep waaraan je denkt om uiteindelijk in het leven te gaan doen. Toch kan het een veelzijdig beroep zijn.
Wat doet een gerechtsdeurwaarder eigenlijk?
Een gerechtsdeurwaarder is een openbaar ambtenaar. Hij of zij is de enige bevoegde persoon in Nederland die beslag mag leggen op eigendommen bij schulden. Deze bevoegdheid stelt je in staat om inkomsten, salaris, eigendommen enzovoort in beslag te nemen van mensen die door de rechter veroordeeld zijn om een bepaald geldbedrag te betalen, maar dit niet hebben gedaan.
Om deurwaarder te worden, volg je de hbo-opleiding Rechten met de afstudeerrichting Kandidaat Gerechtsdeurwaarder. Hierbij hoort een jaar stage. Na het behalen van het diploma moet je nog een jaar in het vak werken voordat je jezelf gerechtsdeurwaarder mag noemen.
Wat is het salaris van een deurwaarder?
Het salaris van een deurwaarder in 2023, op basis van een veertigurige werkweek, varieert tussen 2.500 en 4.600 euro bruto per maand, afhankelijk van het aantal jaar werkervaring. Dat is meer dan het gemiddelde salaris van een loodgieter. Dit is een indicatie en kan verschillen op basis van verschillende factoren. Het is belangrijk op te merken dat dit salaris eigenlijk best wel goed is.
Naast het basissalaris kunnen secundaire arbeidsvoorwaarden voor deurwaarders ook aantrekkelijk zijn. Denk hierbij aan een auto van de zaak, vakantiedagen en vakantietoeslag. Ze kunnen zeker een extra motivatie zijn voor mensen die overwegen om een deurwaarder te worden.
Belangrijke kwaliteiten
Als deurwaarder is het belangrijk om over bepaalde kwaliteiten te beschikken. Klantgerichtheid, luistervaardigheid, sociaal zijn, stressbestendigheid en verantwoordelijkheid zijn enkele van de belangrijkste eigenschappen die nodig zijn om deze functie succesvol uit te voeren. Het is dus belangrijk dat mensen die geïnteresseerd zijn in dit vakgebied, zich bewust zijn van deze vereisten.