Sports

Wat is HIIT en wat zijn de voordelen?


HIIT is een term die steeds vaker naar voren komt in de fitnesswereld. Wij leggen je haarfijn uit wat HIIT (High Intensity Interval Training) precies is en en we vertellen je de voordelen van een HIIT workout.

Wat is HIIT?

HIIT (High Intensity Interval Training) is een manier van fitnessen waarbij je je eigen lichaam volledig uitput. Dit doe je voor een korte tijd, daarna kun je weer even rust nemen, waarna je weer helemaal voluit gaat. Dat doe je een aantal keer achter elkaar en je hebt een HIIT-training te pakken. Als je nu nog geen goed beeld hebt van wat je precies moet doen bij deze vorm van fitness geven we je een voorbeeld:
Je oefent een hoog weerstandsniveau uit zoals een heuvel op en af rennen, voluit sprinten of keihard roeien op een roeimachine (je hoeft er dus niet eens de deur voor uit). Die weerstand hou je zo’n 30 tot 45 seconden vast tot je bijna niet meer kan. Daarna neem je 2 minuten rust. Na die rust is het alweer tijd voor je volgende set. Dit herhaal je een keer of 10 en je High Intensity Interval Training is klaar!
Vind je dit klinken als iets raars om je lichaam aan te doen? Think again: een beetje geschiedenis van de biologie kan ons een hoop leren. HIIT past goed bij de biologische aard van ons lichaam. Hoe vaak moesten onze voorouders wel niet rennen naar een prooi, of voorkomen dat ze een prooi werden? Kun je jezelf afvragen. En denk maar niet dat als je een roofdier hebt afgeschud dat hij niet meer op de loer staat. Een snelle wisseling tussen rust en actie is voor organismen essentieel en hoort bij een natuurlijk ritme.

Hoe vaak per week een HIIT workout?

Hoe vaak moet je HIIT doen? Je kunt gaan voor één keer per week, maar het wordt aangeraden om meerdere keren per week zo’n dergelijke training te doen. Zo zie je het snelst resultaat. Dit is daarbij ook nog het gunstigst voor je groeihormoon en andere voordelen zoals vetverbranding, maar daar lees je bij de voordelen van HIIT meer over.

Voordelen van een HIIT workout

Nu je weet wat HIIT precies is en hoe vaak je per week zo’n dergelijke workout moet uitvoeren, kunnen we je beter informeren over de voordelen van een HIIT workout. We zijn er zeker van dat een HIIT workout een goede toevoeging is aan je trainingsschema.

1. Goed te combineren met krachttraining

Eén van de voordelen van een HIIT workout is dat het goed te combineren is met een krachttraining. Het is een beetje van alles wat. Het gaat erom dat je in een korte tijd helemaal kapot gaat, dit kun je doen door bijvoorbeeld kettlebells of andere gewichten te gebruiken. Ook neemt zo’n intensieve workout weinig tijd in beslag. Je zou het dus gemakkelijk voor- na- of tijdens een krachttraining kunnen uitvoeren.

2. Stimulering van het groeihormoon

Tijdens een HIIT workout schiet het groeihormoon met maar liefst 771% omhoog. Hierdoor groeien je spieren dus veel sneller dan normaal. Je wordt binnen no-time een echte tank.

3. Goed voor je uiterlijk

Dat groeihormoon waar we het eerder over hadden is ook essentieel voor een jeugdig en vitaal uiterlijk. Het groeihormoon zorgt er namelijk voor dat kapotte en verouderde cellen in je lichaam plaats maken voor nieuwe cellen. In het geval van spieren wordt hier vaak nog een schepje bovenop gedaan, zo valt ook bij bodybuilders te zien. Vaak gebruiken zij het in pure vorm om een gigantische fysiek te bemachtigen.

4. Goed voor je energieniveau (Heart Rate Variability)

Een ander voordeel van een HIIT is dat je er meer energie van krijgt. Je kunt sneller switchen van bankhangen naar iets actievers, je traint je hersens, hart en de rest van je lichaam namelijk om sneller te switchen tussen ‘energieniveaus’. Dit zie je ook terug in een flink verbeterde ‘Heart Rate Variabilty’ oftewel hartslagvariabiliteit. Dit geeft aan hoe goed en vooral hoe snel je hart zich aan kan passen aan de situatie waarin je je begeeft. Wist je dat Heart Rate Variability gezien wordt als een graadmeter voor je algehele fitheid en gezondheid?

5. Geen verlies van spierweefsel

In tegenstelling tot cardiotraining, verlies je bij een HIIT workout geen tot nauwelijks spierweefsel. Door de korte duur hoeft je lichaam niet voor langere tijd op zoek te gaan naar energie en blijft je spierweefsel dus gespaard.