Sports

Wat is cutten en waarom is het zo belangrijk?

cutten

Een veelgebruikte manier om groot en gespierd te worden is door te bulken. Je sport veel, je eet veel, en zo krijg je er in relatief korte tijd veel massa bij. Maar dat betekent niet dat je alleen spiermassa krijgt. Wil je droger gespierd worden en een lager vetpercentage overhouden, dan zul je moeten cutten. Maar wat is cutten precies?

Wat is cutten?

Het hoort bij de precieze werking van bulken, dat je ook gaat cutten. Door te cutten verlies je vet, en houd je naar verhouding meer spiermassa over. Het is een manier van afvallen die wel gezond blijft en als resultaat heeft dat je na het bulken zeer zichtbare spieren overhoudt en weinig vet. Maar hoe doe je dat precies?
Het idee van cutten is dat je met behulp van een dagelijks calorietekort in je voeding ervoor zorgt dat je afvalt. Je moet echter niet op zo’n manier afvallen dat je ook veel spiermassa verliest. Daar heb je namelijk net zo lang en hard voor getraind. Daarom moet je ervoor zorgen dat je niet als een gek jezelf gaat uithongeren, want dan ben je weer terug bij af. Het moet op een verantwoorde en slimme manier gaan, terwijl je ook nog veel blijft trainen. Die spieren onderhouden zichzelf namelijk niet.

Hoe kun je het best cutten?

Ieder lichaam werkt anders en iedereen heeft een andere aanpak nodig. Heel lomp gezegd komt het er daarom op neer dat je tijdens het cutten, als afwisseling voor bulken, je op een dieet gaat. Dat dieet bestaat voor een groot deel uit het eten van eiwitten. Die zorgen er namelijk voor dat je spieren goed onderhouden worden en blijven herstellen. Nadat je al aan het bulken bent geweest weet je als het goed is wat je caloriebehoefte is. Daar ga je iets onder zitten in je voedingsschema. Dat schema bestaat wat macro’s betreft vooral uit koolhydraten en eiwitten, en voor ongeveer 20% uit vetten.
View post on Instagram
 

Do’s en dont’s tijdens het cutten

Tijdens het cutten zijn twee dingen heel belangrijk: je moet voldoende eiwit binnenkrijgen en je moet niet té weinig calorieën eten. Beiden kunnen namelijk zorgen voor minder energie door de dag heen en in je training. Ook behoud je hiermee minder van je spieren die je had tijdens het bulken. Het is de bedoeling dat je vetpercentage lager wordt tijdens het cutten, maar het is moeilijk om ál je spieren te behouden. Een klein beetje spiermassa verliezen is dus niet erg, maar de bedoeling is wel dat je die grotendeels behoudt.
Dit doe je dus door middel van goed uitrekenen hoeveel energie je nodig hebt en hoeveel je eet. Met een klein tekort, verlaag je het vetpercentage op een verantwoorde manier en worden je spieren een stuk zichtbaarder. Blijf jezelf goed in de gaten houden in de spiegel en weet wanneer het genoeg is. Niet tevreden met je hoeveelheid spiermassa? Dan kun je weer aan het bulken slaan, wellicht gaat je dat wat makkelijker af.