Uncategorized

Wij gingen op zoek naar het perfecte speciaalbier voor deze winter


De dagen worden korter en het begint steeds kouder te worden buiten. Met de feestdagen in het vooruitzicht komen wij dit najaar vaker bij elkaar om gezellige momenten met onze naasten te beleven. Deze momenten wil je uiteraard samen naar een hoogtepunt tillen. Om die reden gingen wij opzoek naar het perfecte speciaal bier voor dit najaar: de Warsteiner Winter.

Wat is essentieel in goed speciaalbier?

De bierliefhebber zal denken ‘what a time to be alive’. Het aanbod speciaalbieren is ongekend groot en de smaken kennen de meest uiteenlopende variaties. Mede daardoor is het moeilijk kiezen, welk bier krijgt de voorkeur en waarom? In onze zoektocht steken we de grens over om ons geluk te vinden in bier-brouwend Germanië, beter bekend als Duitsland. Hier treffen we het merk Warsteiner. Een bier dat volgens ons de eisen en aspecten van een goed bier uitstekend weet te benaderen – laten we hopen dat dat ook het geval is bij hun speciaalbier.

In onze optiek dient een speciaalbier zo basaal mogelijk te zijn. Niet wat betreft smaak en formule, maar wel wat betreft de definitie van bier. Bier hoort volgens Duitse – hele oude – begrippen slechts uit drie ingrediënten te bestaan. Te kennen water, mout en hop. Veel later werd daar een vierde ingrediënt nog aan toegevoegd: gist. Volgens het Duitse Reinheitsgebot zijn dit de ingrediënten die een goed bier maken.

Warsteiner heeft hier als merk/brouwerij altijd gehoor aan gegeven, vandaar dat ons oog valt op dit merk. De zoektocht is gericht op meer dan alleen smaakbeleving. Het is dus niet heel raar dat we het bovenstaande kwaliteitsaspect ook meegenomen hebben. Onze verbazing is wel een beetje gewekt door het feit dat er slechts vier ingrediënten gebruikt worden om een goed biertje te brouwen. Tegelijkertijd geeft het aan dat een brouwerij de processen van A tot Z moet kunnen doorgronden om zo de ultieme smaak te creëeren. Iets wat dus ook weer iets zegt over de aandacht waarmee dat flesje geproduceerd wordt wat uiteindelijk voor je neus staat.

De winter door met Warsteiner

Zoals aangegeven zijn we dus op zoek naar een biermerk dat het beste van de essentie naar voren laat komen in het bier dat wij gaan beoordelen. Waarom Warsteiner daarin onze aandacht trekt is ‘t feit dat ze bepaalde waarden nastreven die hen onderscheidt van de overige merken. Zo zijn ze bij Warsteiner van mening dat een goed bier nooit afgeschuimd hoeft te worden.  Laten we wel wezen, die bierspatel in ‘t café op zaterdagavond maakt je biertje er niet veel beter op. We kunnen ons hier dus wel in vinden.

In de winter is het nog steeds genieten met een lekker biertje. Het mag allemaal wat donkerder en smaakvoller. Warsteiner heeft hier het perfecte bier voor: Warsteiner Winter. Het is hun alternatief voor winterse zin in speciaalbier. Het bier is goed te drinken omdat het – ondanks de volle smaak – geen enorm hoog alcoholpercentage bevat. Zo biedt Warsteiner een biervariant die de robuuste vorm en smaak van het speciaalbier kent. Tegelijkertijd wordt het alcoholpercentage op een comfortabel niveau wordt gehouden.

De Warsteiner Winter smaakt volmoutig, kent hier en daar een lichte vleug karamel voor de zoetigheid en heeft een subtiele bitterheid. Wij waren zeer te spreken over de smaak. Vooraf dachten we dat het voornamelijk de alcohol was die een speciaalbiertje z’n ‘zware dronk’ geeft. Echter, deze Winter-editie bevestigd het tegenovergestelde. Een heerlijke biersoort voor de koude dagen die ons nog te wachten staan. Mocht je benieuwd zijn naar dit subtiele winterse bier, loop dan eens binnen bij de Jumbo of de Plus.