Natuurlijk is er niks mis met een goed stuk vlees, maar als het een beetje tegenzit zal je het in de toekomst moeten gaan missen. Het produceren van vlees schijnt nogal slecht te zijn voor het milieu en dus wordt er fanatiek gezocht naar mogelijke alternatieven. Nu niet echt iedereen zich zal willen overgeven aan een ‘plant based diet’, zien wetenschappers hierin een rol voor zichzelf weggelegd. Sommigen nemen dat uitermate serieus en zijn er nu in geslaagd om zelfs Wagyu vlees uit de 3D-printer te laten rollen.
Wagyu vlees uit de printer
Als je het ooit hebt gegeten, dan weet je ongetwijfeld dat Wagyu vlees waanzinnig lekker is. Het goed dooraderde vlees heeft een speciale behandeling ondergaan tot aan het moment van bereiden. Hierdoor is het supermals en kan zelfs het Hollandse stukje biefstuk er niet tegenop. Voor onderzoekers aan de Universiteit van Osaka was dat reden genoeg om de koppen bij elkaar te steken. Via bioprinting technologie zijn ze erin geslaagd om zonder verlies van dierenlevens, het beroemde wagyu vlees na te maken en uit te printen. Wat!?
Vegan wagyu vlees of toch niet?
Voordat je in een volledige euforische stemming het van de daken gaat schreeuwen dat er nu ook vegan wagyu vlees is, is het verstandig om uit te zoeken hoe ze het in Japan hebben gepresteerd. De basis is namelijk een verzameling stamcellen van het echte wagyu vlees. Dit gebruikten de wetenschappers om een zo natuurgetrouwe kopie te kopen van alle eigenschappen van het wagyu vlees. Zo werden de spieren, bloedvaten en het vet grondig bestudeerd en kon men uitvogelen hoe het was opgebouwd. Met die kennis in het achterhoofd, kon men het proces beginnen. Via 3D-bioprinting konden ze vervolgens een nagenoeg identieke kopie van het beroemde vlees maken.
Bijna niet van echt te onderscheiden
Het voordeel volgens de wetenschappers om op deze manier vlees te produceren is dat het bijna niet van het echte vlees te onderscheiden is. Zowel de structuur als de bijzondere marmering kon men via deze techniek aanbrengen. Een ander voordeel is dat men het feitelijk zou kan aanpassen dat het eigenlijk custom-vlees is geworden.
Ook geprint wagyu vlees zal niet goedkoop zijn
Het feit dat men nu dus de kennis in huis heeft om vlees met behulp van een 3D-printer te produceren, kon wel eens voor een omslag gaan zorgen in de vleesindustrie. Een duurzaam stuk vlees op tafel zetten zal in de toekomst mogelijk vrij normaal zijn. Dit is overigens wel afhankelijk van de prijs. Momenteel is wagyu vlees zelf verre van goedkoop. Denk bijvoorbeeld aan bedragen van 150 euro per halve kilo. Toch is het vlees onverminderd populair. In 2019 was de prijs al ruim 20% gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor.
Nog niet met kerst op de menukaart dit jaar
Ook al is het bovenstaande goed nieuws voor iedereen die zijn steentje bij wil dragen aan een beter klimaat en een beter milieu, je zal nog even geduld moeten hebben. Het zal namelijk nog wel even duren voor je jouw geprinte stukje wagyu vlees in de schappen van je lokale supermarkt zal zien liggen. De reden hiervoor is dat de regelgeving nog ontbreekt. Omdat er vanuit de EU nogal wat eisen gelden op het gebied van voeding, kun je ervan uitgaan dat je dit jaar nog geen geprint stuk rundvlees op de menukaart gaat aantreffen. Aan de andere kant is het slechts een kwestie van tijd dus het zit er zeker aan te komen.