Other

Waarom word je vaak slaperig na het eten?

waarom slaperig moe na het eten

Eten doen we allemaal om energie te krijgen natuurlijk, we kunnen uiteindelijk ook niet zonder. Dat is inmiddels wel duidelijk. Maar hoe komt het dan dat je na het eten vaak behoefte hebt om lang uit op de bank te ploffen, of misschien zelfs een beetje slaperig wordt? Dit is waarom je vaak slaperig en moe wordt na het eten.

Slaperig en moe na het eten

Er zijn verschillende theorieën die verklaren waarom je je moe of slaperig kunt voelen na het eten. De eerste theorie heeft te maken met ‘opmerkzaamheidsignalen’. Wanneer je trek hebt ben je wakker en alert, dit is behulpzaam bij het verkrijgen van voedsel. Zodra je maag gevuld is en je geen trek meer hebt, nemen die ‘opmerkzaamheidsignalen’ weer af en wordt dat vervangen door vermoeidheid. De andere theorie waarom je moe of slaperig wordt na het eten heeft te maken met de bloedsomloop. Bij het verteren van voedsel zou er extra bloed naar je darmen toestromen. Hierdoor gaat er minder bloed naar je hersenen, waardoor een slaperig gevoel kan optreden na het eten. Hier is echter geen wetenschappelijk bewijs voor.

Wat voor voedsel zorgt voor slaperigheid?

In een Amerikaans onderzoek is aangetoond dat het eten van zout- en eiwitrijke maaltijden het meeste kans geeft op een slaperig en moe gevoel na het eten. Slaap kan volgens het onderzoek namelijk de manier waarop eiwitten worden opgenomen beïnvloeden. Slapen na het eten van zware maaltijden stimuleert de spijsvertering daardoor. In 2018 heeft een studie aangetoond dat vrachtwagenchauffeurs zich na het eten van een gezonde maaltijd, zoals deze gezonde airfryer gerechten minder slaperig voelen. Terwijl zware maaltijden zoals fastfood de kans op slaperigheid juist vergroot.

Hoe zorg je dan toch voor een energieke dag?

Wil je je niet langer moe en slaperig voelen na het eten? Let dan op wat je eet. Wie bijvoorbeeld na de lunch nog een lekker actieve dag tegemoet wilt gaan, wordt aangeraden om alle vette en koolhydraatrijke producten te laten liggen. Kies dan vooral een salade met bijvoorbeeld kipfilet of ander licht verteerbaar voedsel. Ook werkt het goed om vezelrijk te eten. Hierdoor verteert de maaltijd langzamer, waardoor de suikers geleidelijk in de bloedbaan terecht komt en er geen extra inspanning nodig is. Je zou ook kunnen proberen om meerdere kleine maaltijden per dag te kunnen eten, waardoor je nooit met een helemaal vol gevoel zit. Het is natuurlijk net wat jij zelf prettig vind.