Behoorlijk wat chemicaliën in plastic flessen
Een plastic flesje water of frisdrank nog eens gebruiken? Stichting Tegengif raadt dit sterk af, vooral voor kinderen. In de plastic flessen die vaak opnieuw worden gebruikt, zitten namelijk schadelijke chemicaliën. Onderzoek van de McGill University in Montreal wijst uit dat de weekmaker Di-isobutylftalaat (DIBP) in deze flessen de boosdoener is. Deze chemicaliën kunnen in je drankje terechtkomen, vooral als de fles in de afwasmachine is geweest.
Mocht je toch besluiten je plastic fles te hergebruiken, was deze dan alsjeblieft met de hand. Daarnaast is het belangrijk om water of limonade niet te lang in de fles te laten zitten, omdat het risico op chemische vervuiling dan toeneemt.
Vermijd zoveel mogelijk plastic
Stichting Tegengif benadrukt dat herbruikbare plastic flessen weliswaar beter zijn dan wegwerpflessen, maar dat je bij vervanging beter voor roestvrij staal of glas kunt kiezen. DIBP kan namelijk schadelijk zijn voor de voortplanting en hormoonverstorend werken. Wetenschapper en epidemioloog Shanna Swan waarschuwde eerder al voor hormoonverstorende stoffen in onze omgeving, die onder andere invloed hebben op de spermaproductie bij mannen.
Stichting Tegengif waarschuwt bovendien voor de alomtegenwoordigheid van chemicaliën in het leven van kinderen. “Kinderen komen namelijk niet alleen via herbruikbare drinkwaterflessen in aanraking met weekmakers, maar ook via bijvoorbeeld plastic speelgoed, kleding en vloerbedekking. Daarom worden weekmakers ook wel ‘everywhere chemicals’ genoemd. Juist die alomtegenwoordigheid verhoogt het gezondheidsrisico.”
De stichting pleit voor strengere EU-wetgeving om het gebruik van DIBP te verbieden en adviseert om zo min mogelijk plastic te gebruiken voor voedsel en drank. Dus, wil je gezond blijven? Overweeg dan een switch naar een roestvrijstalen of glazen fles en vermijd die plastic exemplaren zoveel mogelijk.