Pijnboompitjes groeien in het wild
Pijnboompitjes zijn duur, lekker en onmisbaar in de salade. Maar vragen we onszelf niet af waar de pijnboompitjes vandaan komen? Ze worden niet gekweekt, maar geraapt of geplukt. Inderdaad, ze zitten namelijk verstopt in een dennenappel. Uit zo een dennenappel kunnen tussen de vijftig en honderd pitjes worden gehaald. Om die eruit te halen moet de dennenappel eerst gedroogd worden. Van vier soorten bomen komen de pitten: Pinus koraiensis (China), Pinus sibirica (Siberië), Pinus gerardiana (Afghanistan) en Pinus pinea (Italië). De pijnboompitten die wij eten komen niet uit onze buurlanden, we importeren ze vanuit China. De Chinezen halen ze niet alleen vanuit hun eigen bossen, maar ook uit die van Mongolië, Noord-Korea, Pakistan en Rusland.
Waarom zijn pijnboompitjes zo duur?
Nu je weet waar ze vandaan komen, verklaart dat gelijk waarom de pijnboompitjes zo prijzig zijn. Je haalt ze anno 2023 in de supermarkt voor rond de vijf en zes euro voor honderd gram pijnboompit. Dit komt dus door de manier hoe pijnboompitjes worden “geoogst” gedaan wordt. Ze worden niet gekweekt zoals we zeiden. De dennenappels worden vanuit het bos geraapt of geplukt. Dit gebeurt met de hand en het kost natuurlijk geld. Vind je dat de prijs in Nederland al duur is? Dan heb je de prijzen in Italië nog niet gezien….
Ziek worden van pijnboompitten?
Pijnboompitjes zijn inderdaad lekker, maar er zitten soms ook bijzonder vieze tussen. In sommige zakjes zit een verdwaalde niet eetbare pijnboompit. Een Pinus armandii noemen ze zo’n pitje ook wel. Als je er eentje binnenkrijgt, dan loop je de kans om het pijnboompittensyndroom te krijgen. Twee dagen na inname van de niet eetbare pit ontwikkel je een metaalachtige, bittere smaak in je mond. Dit kan twee weken duren, maar het is niet gevaarlijk. Wil je alsnog genieten van de heerlijke pijnboompitten? Je kan de niet eetbare pijnboompitjes spotten doordat ze iets kleiner, minder hoekig en wat meer beige van kleur zijn. Zoeken dan maar!
Toch meer een liefhebber van pistachenoten? Lees hier alles over de gezondheidsvoordelen van pistachenoten.