Sports

Vooruitblik Grand Prix Australië 2022: terugkeer van een oude bekende

Mercedes motorprobleem

Na een adempauze van uitgerekend twee weken, staat de volgende Grand Prix op de planning. De Grand Prix van Australië keert daarmee eindelijk terug op de kalender. Wat is er sindsdien veranderd en wat kunnen wij verwachten? Dat lees je in ons vooruitblik op de Grand Prix van Australië, inclusief het overzicht van de afwijkende sessie tijden.

Vooruitblik Grand Prix Australië: één thema alvast goud waard voor de spanning

https://www.instagram.com/p/Cb9pbqMttXF/

Hoewel het erg vroeg is voor een Formule 1-seizoen om te praten over zulke kwesties, is de toon al dik gezet. Twee teams doen vooraan mee. Ferrari en Red Bull Racing. Ferrari lijkt daarbij net iets sterker, maar Red Bull blijft binnen schotafstand tot nu toe.

En Max Verstappen van Red Bull Racing is bij uitstek de aangewezen man om het Ferrari-coureur en frontman Charles Leclerc zo moeilijk mogelijk te maken. Als zij elkaar, zoals in de eerste twee Grands Prix duidelijk werd tot het uiterste pushen, dan zal 2022 in het teken blijven van hun gevechten.

https://www.instagram.com/p/CbuLqcUJqyR/

Diverse aanpassingen aan Albert Park vooraf aan GP van Australië 2022

Tweemaal werd de Grand Prix van Australië overgeslagen in de afgelopen twee jaar. De eerste keer, in maart 2022, toen werd de race op het allerlaatste moment afgeblazen door de snel veranderende situatie wereldwijd. 2021 bleef ook uit door het toen nog geldende reis-risico, maar in 2022 is de Australische GP eindelijk terug. 

De organisatie heeft niet stilgezeten. Het circuit is grondig aangepakt en vernieuwd. Ten eerste is het hele asfalt opnieuw gelegd. En dat is de eerste keer sinds 1995, toen het racende circus plaats nam op Albert Park, Melbourne. Het nieuwe wegdek zou dusdanig meer grip bieden dat een rondje ongeveer vijf seconden sneller is, melden ingewijden.

Watch on YouTube

De pitstraat is verbreed, waardoor de maximum snelheid met 20 kilometer per uur omhoog gaat. Tijdens de race betekent het minder tijd verliezen bij het in- en uitrijden van de pits. Dit moet teams stimuleren om met een meer gewaagde benadering het strategische steekspel van de pitstops te tackelen. 

De aanpassingen aan het circuit zelf moeten er vooral voor zorgen dat het racen en inhalen vergemakkelijkt wordt. In de praktijk betekent het dat een aantal bochten (chicanes dat het circuit rijk is) wijder is gemaakt. 

Vooruitblik Grand Prix Australië: nieuwe auto’s arriveren op vernieuwd circuit

Aan de ene kant biedt die verbreding meer ruimte om te vechten. Anderzijds gaat de algemene gemiddelde snelheid op Albert Park aanzienlijk omhoog. Een hogere snelheid bij het inkomen van onveranderde bochten verlengt namelijk de remweg, waardoor de inhaalmogelijkheden bij het uitremmen beter zijn. 

Door dit ‘openen’ van het circuit, heeft de GP van Australië gelijk een primeur binnen: het zal de eerste race op de kalender zijn waar het gebruik van maar liefst vier DRS-zones geldt. Aanvallers die op volgafstand hun achtervleugel inklappen, kunnen daardoor nog vaker een aanvalspoging wagen.

https://www.instagram.com/p/Cbmxrjlsnex/

Afwijkend tijdschema Grand Prix van Australië 2022:

Wie nu al geen genoeg krijgt van dit Formule 1-seizoen moet wel vroeg uit de veren dit weekend. Vanwege het tijdsverschil (het is acht uur later in Melbourne) beginnen alle sessie in de (vroege) ochtend.

Vrijdag 8 april   Vrije Training 1 – 05:00 – 06:00u
Vrijdag 8 april   Vrije Training 2 – 08:00 – 09:00u
Zaterdag 9 april   Vrije Training 3 – 05:00 – 06:00u
Zaterdag 9 april   De Kwalificatie – 08:00 – 09:00u
Zondag 10 april GP Australië –  07:00 – 09:00u

Goed om te weten: als je het liever lekker met een eigen planning doet, dan kun je uiteraard later de race terugkijken via F1TV Pro of Viaplay. We raden wel aan om gepaste maatregelen te nemen voorhand, zoals internet op telefoon uitzetten of social media mijden. Je ontkomt dan hopelijk aan de vele spoilers waar zondagochtend het internet mee vol staat.