Als je aan intermittent fasting begint, is dat vaak een grote verandering in je dag. Je eet op andere tijden, je eet waarschijnlijk minder en je mag ook een stuk minder. De vrijheid wordt beperkt, wat een grote prijs is voor die kilootjes afvallen. Het heeft dus voordelen en nadelen. Als je die weet kun jij bepalen of je eraan wilt beginnen.
Beginnen aan intermittent fasting
Voor je eraan begint, moet je eerst de basis van intermittent fasting weten. Het komt erop neer dat je maar een paar uur van de dag mag eten, en het grootste deel van de tijd niks eet. Je mag wel altijd (water) drinken, maar bijvoorbeeld alleen tussen 12:00 uur en 18:00 uur eten. Dat zorgt ervoor dat je 16 uur lang niks eet. Die tijden en indeling kun je wel helemaal naar eigen invulling doen. Eet je liever later op de dag? Dan begin je later. Het gaat erom dat je het vol kunt houden. Het doel is dat je zo een stuk minder eet waardoor je lekker gaat afvallen. Maar wat zijn verdere voor- en nadelen?
Voordelen van intermittent fasting
Laten we beginnen met de positieve kanten. Om te beginnen verhoog je de vetverbranding van je lichaam. Doordat je een lange periode niks eet gaat je lichaam namelijk andere bronnen van energie aanspreken. Zeker als je op de momenten dat je wél eet weinig koolhydraten eet, ga je een stuk meer vet verbranden. Dat is een vergelijkbaar effect als met het keto-dieet.
Een ander voordeel van intermittent fasting is dat je lichaam meer energie heeft voor andere processen. Het verwerken van voeding en je spijsvertering kost erg veel energie en aandacht van je lichaam. Als het daar minder mee bezig is, heb je meer energie voor bijvoorbeeld het verminderen van ontstekingen. Ook gaat het herstel van je spieren dan sneller.
Tot slot is het volgens het Voedingscentrum goed voor je bloedwaarden als je aan intermittent fasting doet. Je hebt minder vetten in je bloed, wat samenhangt met het afvallen. Ook zie je vaak dat de cholesterol-waarden in je bloed dalen, wat goed nieuws is. Veel effecten die je zult merken van intermittent fasting zul je ook merken als je op een andere manier aan het diëten bent, maar dat maakt ze niet minder positief.
Nadelen van intermittent fasting
Dan zijn er ook een paar nadelen die handig zijn om te weten voor jij je eraan waagt. Zo is het om te beginnen voor veel mensen lastig om in het ritme te komen. Vaak eet je in de ochtend al wat en lust je ‘s avonds wel een snack. Ook kan het een zoektocht zijn naar welk ritme prettig is voor jou en hoe je dat indeelt in je leven. Je zult in het begin veel trek hebben omdat je niet gewend bent lange tijd niks te eten. Om op te starten kan het dus tijdrovend en wennen zijn, totdat je de smaak te pakken hebt.
Als je veel aan het sporten bent, kan dit lastig te combineren zijn met intermittent fasting. Als sporter heb je namelijk meer energie nodig dan gemiddeld en moet je dus goed eten. Pas daarom op met intermittent fasting als sporter, zeker op een dag dat je moet trainen.
Wie in het verleden een eetstoornis heeft gehad, kan zich er überhaupt maar beter niet aan wagen. Dat wordt op alle mogelijke manieren afgeraden door iedereen. Weet welke voedingswijze bij jou past en welke je gewoon niet naar moet kijken.
Ook moet je als je medicijnen hebt, zeker in verband met diabetes, oppassen met intermittent fasting. Raadpleeg in zulke gevallen eerst een arts of diëtist. Het moet namelijk wel verantwoord blijven en je wil niet voor onverwachte ongemakken komen te staan.