Food & Drinks

Dit doet een maand geen alcohol met je gezondheid

maand geen alcohol

Je kent het vast wel. Het is vrijdagavond en je zit gezellig met je vrienden te drinken. Sluitingstijd nadert en dus is het tijd voor de laatste ronde. Dat ene biertje kan immers geen kwaad. Blijkbaar wordt het tijd om die mening te herzien, want alcohol maakt nog steeds meer kapot dan je lief is. Met name ten aanzien van je gezondheid is alcohol een groot drama.

Alcohol en gezondheid

Hoe lekker dat laatste biertje ook smaakt, het heeft een behoorlijk effect op je gezondheid. Afgezien van het feit dat je nu eenmaal behoorlijk dronken kan worden, heeft het op tal van gebieden nadelige effecten. Die kun je voorkomen door gewoon niet te drinken. Deze vijf schrikbarende effecten zijn direct gerelateerd aan het alcoholgebruik. Aan het stoppen met drinken, ook al is dit tijdelijk, zitten meer voordelen dan je denkt. Wij sommen ze even voor je op. Alcoholvrije maand toch maar een keer overwegen?

Je immuunsysteem krijgt een boost zonder alcohol

De ultieme wake-up call: alcohol vermindert het aantal witte bloedlichaampjes. Voor je luidruchtig ‘so what’ gaat roepen, die dingen zorgen voor je natuurlijke afweer. Heb je genoeg witte bloedlichamen, dan word je minder snel ziek. Vergeet dus even alle voedingssupplementen en stop een maand met drinken. Je immuunsysteem krijgt dan een mega boost en je bankrekening wordt er ook erg blij van.

Dikmaker

Wetenschappers zijn het er over eens: van alcohol word je dik. Dat komt niet omdat alcohol een vet is, maar het zorgt er wel voor dat je lichaam de calorieën uit je voeding omzet in vet en juist die vetten gaat opslaan. Jammer voor de mannen: dan vet hoopt zich op in de buik. Om je een idee te geven van de hoeveelheden: een maand lang een glas wijn per dag drinken, resulteert in een extra aanslag van zo’n 2.296 calorieën. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de glaasjes whisky en bier die er nog eens bovenop komen. Een smoothie is dan opeens een bijzonder gezond alternatief.

Verbeterde slaap

Je hebt gelijk, met wat biertjes in je lijf slaap je veel sneller. Het probleem is dat je slaap dan niet de kwaliteit heeft die je juist nodig hebt. In je slaap zijn er namelijk tal van processen aan de gang. Slaap je slecht, dan heeft dat direct invloed op je immuunsysteem, bovendien daalt je testosterongehalte aanzienlijk. Ook niet onbelangrijk: in je slaap reinigt je lichaam zich door allerlei afvalstoffen af te voeren. Alcohol zorgt er dus voor dat je lever overuren draait en dus rust je niet optimaal tijdens je slaap. Ga je dus met een aanzienlijke hoeveelheid alcohol in je lijf slapen, dan is het niet gek dat je niet voor 100 procent fris ontwaakt. Stop je met drinken, dan merk je al heel snel dat je lekker uitgerust wakker wordt.

Je huid verbetert zichtbaar

Irriaties of een droge huid? Het is de schuld van de alcohol in je favoriete biertje. Alcohol vermindert namelijk de productie van specifieke hormonen die belangrijk zijn voor de conditie van je huid. Die skincare producten kun je dus net zo goed aan de kant schuiven en in plaats daarvan een tijd lang niet drinken of juist helemaal stoppen.

Je lever herstelt zich weer

Alcohol is geen vriend van je lever. Sterker nog, de lever breekt zichzelf af onder invloed van drank. Dat proces kun je eenvoudig omdraaien door te stoppen met drinken. Dat betekent dus niet alleen je biertje laten staan, maar ook die o zo lekkere malt whisky of exclusieve wijn. Stop je dus met drinken, dan krijgt je lever de kans om zich weer te herstellen tot ongeveer 70 procent van de oorspronkelijke omvang. Dat is een kwestie van doorbijten, maar het is zeker de moeite waard.