Travel

Laat deskundigen je even de voor- en nadelen van vakantie uitleggen

Vakantie Gezondheid Nu.nl Gewoonvoorhem

Nadat het AD in gesprek ging over de liefde, vroeg Nu.nl twee deskundigen naar het effect dat vakantie op ons heeft. Nu de voorjaarsvakantie inmiddels is begonnen misschien een extra reden voor die last minute deal! Als je er even tussenuit gaat verlaag jij namelijk de kans op ziek worden en het risico op hart- en vaatziekten, hartaanvallen en vroegtijdig overlijden. Dit komt vooral vanwege de rust, het vele buitenzijn en de verlossing van verplichtingen.
In de volksmond geldt deze buitenlandse geluksbron dan ook als middel om even bij te komen. Zeg maar van alle andere prachtige dingen die jouw leven vullen, zoals werk, vrouw en kinderen. Als het aan arbeidspsycholoog Jessica de Bloom en hoogleraar gezondheidspsychologie Ad Vingerhoets ligt is er echter ook nog iets om rekening mee te houden!

Uitkijken met die vakantie

Volgens de Bloom komen mensen deels van een koude kermis thuis. Zo wijst onderzoek uit dat werknemers zelfs na een sabbatical van zes maanden tijdens de eerste werkdag op hetzelfde energie- en stressniveau zitten als voorheen. Vingerhoest gooit er nog een schepje bovenop door te stellen dat sommige mensen qua gezondheid ook geen vlekkeloze stárt van de vakantie kennen: “Studies suggereren dat de start van een vakantieperiode voor veel mensen gelijkstaat aan een hoge bloeddruk, slechte slaapkwaliteit, slecht humeur en gebrek aan initiatief, evenals ernstigere lichamelijke symptomen als koorts, migraine of maagklachten.” Het is zelfs zo erg dat een geschatte 3% van de bevolking slachtoffer wordt van de ‘vrijetijdsziekte’.
Wellicht herkenbaar mocht jij ook altijd of weleens ziek zijn geworden in de eerste dagen van je vakantie? Dit heeft sterk te maken met een verlaagde weerstand (door een hoge werkdruk) en/of het negeren van stresssignalen.

Laten we het positief houden

Het is natuurlijk niet zo dat je vakantie ongezond is als jij ziek wordt tijdens je verblijf. Sterker nog, het advies van Vingerhoets is juist dat je wat vaker vrij moet nemen: “Vrijetijdsziekte is niet ernstig, maar is veelal wel een signaal van te veel stress. Het is goed om jezelf af te vragen hoe het zit met de balans tussen werk en privé.” Met andere woorden: je lichaam zal je dankbaar zijn als je de omslag van drukte naar ontspanning met beloop laat gebeuren.
Nu kan dit alles misschien een beetje verwarrend klinken, maar het komt op het volgende neer: je lost langdurige stress niet op met een vakantie, maar wel heeft het positieve effecten op je stressniveau. Als laatste lichtpuntje mogen we je melden dat zo’n ervaring buiten de bebouwde kom meer goed doet dan een materiële aankoop. En dat het een paar fundamentele behoeftes vervult, zoals autonomie en verbondenheid. Wanneer ga je ook alweer op vakantie zei je?
Bron: Nu.nl