Sports

Is deze voetbalwedstrijd waar koppen verboden is, de toekomst van voetbal?

verboden koppen

De schadelijke gevolgen van kopballen blijft in het voetbal een belangrijk discussiepunt. Om deze discussie verder aan te zwengelen vond op 26 september in het noordoosten van Engeland een opmerkelijke wedstrijd plaats: lokale zesdeklasser Spennymoor Town nam het daar op tegen de gelegenheidsploeg Team Solan, in een wedstrijd waarin koppen op de bal verboden was.

Schadelijke gevolgen

De afgelopen jaren wordt er steeds meer bewijs gevonden dat voetballers die koppen op de bal, daarbij op de lange termijn soms zware schadelijke gevolgen aan overhouden. Zo bleek uit een onderzoek in 2019 dat voormalige profvoetballers meer kans hebben op neurodegeneratieve hersenziektes dan de rest van de bevolking.

Watch on YouTube

Moet koppen verboden worden?

De onderzoeksresultaten liegen er niet om en hebben ervoor gezorgd dat voetbalbonden de richtlijnen rondom het koppen hebben aangepast. In Engeland is het bijvoorbeeld verboden om te koppen voor jeugdspelers onder de 11 jaar op training. Ook voor oudere jeugdspelers gelden er bij onze overburen beperkingen. Dit seizoen is zelfs aan profclubs verzocht om het aantal krachtige kopballen op de training per speler te beperken tot een maximum van tien stuks.

“Er worden stappen in de goede richting gezet, dus deze acties zijn constructief”, legt legt dr. Judith Gates uit aan BBC. “Wat we voor de toekomst nodig hebben, is meer bewijs, meer onderzoek en meer begrip om stappen te ondernemen om de spelers te beschermen.”

Watch on YouTube

Dr. Gates richtte de organisatie Head for Change op die de opvallende wedstrijd op zondag 26 september organiseerde. Haar man Bill Gates (77) – niet te verwarren met die andere Bill Gates (65) – is een voormalig verdediger van Middlesbrough en kreeg in 2014 de diagnose van dementie te horen. Gates stond bekend als een voetballer die sterk was in luchtduels en dat is volgens zijn vrouw geen toeval.

Slechts één ‘kopovertreding’

Toch is dr. Gates niet voor een algeheel verbod op koppen in voetbalwedstrijden. Ze wil graag nadenken wat beter kan. In de wedstrijd tussen Spennymoor Town en Team Solan werd dan ook met verschillende basisregels geëxperimenteerd. Waar het in de eerste helft nog toegelaten was om op de bal te koppen in het strafschopgebied, waren kopballen in de tweede helft over het hele veld verboden.

Het zal even wennen zijn geweest voor de voetballers op het veld, maar toch hoefde de scheidsrechter maar één keer in te grijpen. Mark Tinkler, die zeventien jaar profvoetballer is geweest bij onder andere Leeds United, kopte de bal terug naar zijn teamgenoot. De kopbal resulteerde in een vrije trap voor de tegenpartij. De wedstrijd moeste uiteindelijk met een strafschoppenserie worden beslist, omdat deze met 5-5 in een remise eindigde. Deze serie werd door Team Solan gewonnen.

https://twitter.com/SpennymoorTown/status/1442869048690167813