In tegenstelling tot een serie zoals Game of Thrones, is het bij Vikings lastiger om te zien wat er verzonnen is aan de serie en welke aspecten op de waarheid berusten. Naast de 10 dingen over de serie je nog niet wist, is dit wat je moet weten over de waarheid en fantasie achter Vikings.
Is Vikings een waargebeurd verhaal?
Het is lastig om de precieze waarheid te achterhalen over hoe de Vikingen leefden. Er zijn namelijk geen geschreven teksten terug te vinden die door de Vikingen zelf geschreven zijn. In plaats daarvan hadden ze een bepaald ‘runen-alfabet’. We moeten dus afgaan op vertellingen óver de Vikingen. Voor Vikings is er gebruik gemaakt van veel legenden en saga’s over Ragnar Lothbrok. Hij kwam in veel teksten voor, maar het is lastig om te zeggen of hij echt heeft bestaan. Niet alle teksten zijn namelijk even realistisch. Zo vocht hij in één van de vertellingen bijvoorbeeld met een draak.
Eigen interpretatie voor personages
Het personage waar Vikings voornamelijk om draait (althans in de eerste paar seizoenen) is toch echt Ragnar. Waarschijnlijk is deze persoon door de eeuwen heen een combinatie geworden tussen verschillende personen die echt bestonden. Zo hebben de Vikingleider Reginherus, koning Horik I van Denemarken en koning Reginfrid, alle drie overeenkomsten met de Ragnar hoe wij hem kennen uit Vikings. Over zijn broer Rollo wordt in geen één vertelling gepraat. Sommige vertellingen zeggen dat Ragnar voor Lagertha nog een andere vrouw had, en dat Lagertha bovendien niet de moeder is van Bjorn. De makers van de serie hebben dus duidelijk veel vrijheid genomen met de personages van de serie.
Ondanks dat de Vikingen niet hun eigen bronnen schreven, kun je veel personages uit Vikings toch koppelen aan bepaalde legendes. Legendes worden namelijk overgegeven van generatie op generatie.
De populaire serie is realistisch weergegeven
Los van de personages in Vikings hebben de makers de cultuur rondom de Vikingen wel realistisch weergegeven. Het was niet alleen een volk dat op rooftochten ging en steden plat brandde. Het volk stond onder andere bekend om hun “runen-handschrift”, hun ver ontwikkelde bouwkunde en hun eigen hiërarchie. Deze hiërarchie bestond uit slaven, het gewone volk en de ‘adel’. De vrouwen hadden veel vrijheden. Zo mochten ze scheiden en meevechten in het leger. Fans van Vikings zien al deze aspecten terugkeren in de Netflix-serie. Op dat gebied hebben de makers van Vikings zich dus erg laten beïnvloeden door de werkelijkheid.