We hebben het je al een paar keer eerder vertelt, maar we begeven ons midden in de maanden van verkoud- en narigheid! Grote kans dus dat jij omringd bent door neuspeuterende snotteraars die met alle goede bedoelingen hun neusbanen schoon proberen te houden. Sterker nog, er is een onderzoek dat heeft uitgewezen dat 91% van de volwassenen zich regelmatig schuldig maakt aan neuspeuteren. Dus misschien ben je er zelf wel een..
Snot, neusvuil, purken, groene shit – er zijn talloze namen te bedenken om deze nasale viezigheid aan te duiden, maar een feit is dat je het allesbehalve uit je neus moet halen om vervolgens weer op te eten. Wat je er dan wel mee moet doen – tja, Booger mag het weten, maar laat ons je in ieder geval vertellen welk gevaar er huist in deze viezigheid in je neus.
https://www.youtube.com/watch?v=Zoc7UYVVyXY
Viezigheid in je neus
Kijk, zo’n stukje gedroogd nasaal slijm kan meer schaden dan alleen je sociale status, omdat het erin wemelt van de schadelijke virussen, zoals influenza. Bestaande uit water en immune eiwitten vormt snot de verdediging van je lichaam tegen binnendringende ziektekiemen. Wanneer je inademt, adem je niet alleen lucht in. Je neemt ook bacteriën, virussen en vuil in. Die verstrikt raken in een laag plakkerig snot dat je neusgaten bedekt.
Zie het als een hoornet van je tuindeur, maar dan voor de griep in plaats van vliegen of wespen. Terwijl je logischerwijs door blijft gaan met ademen verhardt de lucht het slijm in een stevige substantie – transformerend in een kleverige gevangeniscel voor je in het nauw gedreven vijanden. Normaal gesproken kun je die door bacteriën bestraalde bal kwijtraken, ook als je niest of je neus snuift.
Maar als je besluit om het op te eten, is het logisch dat je jezelf een risico op infectie geeft. Omdat je lichaam deze narigheid op zijn beurt verteert, kan het die schadelijke ziekteverwekkers in je systeem loslaten. Vooralsnog is nog niet wetenschappelijk bewezen dat dit je weerstand kan versterken, dus tel uit je winst.