Met de feestdagen wordt het veel gedronken, en het is het meest ingedronken drankje om 12 uur: bubbels. Maar welke bubbels is nou welke en hoe merk je dat verschil? Sommige mensen proeven het verschil tussen prosecco en champagne niet, andere zweren erbij. Tijd om duidelijkheid te bieden.
Het verschil tussen prosecco en champagne
Het is een jaarlijks gestelde vraag, en telkens is er een slimmerik die precies weet hoe het zit. En dit jaar kan jij die slimmerik zijn, omdat je het verschil tussen prosecco en champagne weet. Is het ook terecht dat champagne zoveel duurder is dan prosecco? En als het terecht is, proef jij het er dan in terug? Want stiekem is het toch ook een beetje een dingetje voor de status. We beginnen bij het begin: de uitleg van elk.
Wat is champagne?
Champagne is wereldwijd de meest bekende en ook duurste oudejaarsdrank van de twee. Het mag alleen Champagne heten als het uit de Franse streek Champagne komt, waar de druiven groeien. Eigenlijk zijn de bubbels namelijk witte wijn met prik. Doordat de wijn uit de streek Champagne zo exclusief is, is het zo duur. Al sinds de 15e eeuw is champagne een drank voor de rijken, maar er zit pas sinds 1688 prik in. Omdat het de duurste mousserende wijn van de wereld is, kun je dus schrikken van de prijs. Een champagnefles openen kost je minimaal 20 euro en gaat daar vaak ver boven. Hij smaakt fris en je hoeft je geen zorgen te maken dat je een vlakke en simpele drank te pakken hebt.
Wat is prosecco?
Als we kijken naar prosecco, gaan we naar Italië. Deze bubbels worden gemaakt van de glera druif en is nog ouder dan champagne. De leeftijd is dus al een verschil tussen prosecco en champagne, maar dat is lang niet het enige. Het is wat zoeter en een stuk goedkoper, maar daarom ook een stuk minder lang houdbaar. In tegenstelling tot champagne wordt prosecco alleen maar minder lekker als je het langer bewaart. Het snelle productieproces draagt er ook aan bij dat het goedkoper is.
En dan heb je nog… cava
Natuurlijk kunnen we cava ook niet vergeten. Want er zijn dan wel wat verschillen tussen prosecco en champagne, met cava heb je die net zo goed. Dit is dan weer de Spaanse variant van de bubbels, die eigenlijk gemaakt werd als imitatie van champagne. Je mag namelijk zoals gezegd lang niet elke bubbels champagne noemen, tenzij het uit de Franse streek komt. Cava is iets milder van smaak dan champagne en heeft korter op de fles gerijpt. Mede daardoor is hij minder duur, maar dus ook minder lang houdbaar.