Actueel

Zoveel euro ga jij meer verdienen in 2025

Verdiensten 2025

Dinsdag was het weer zover: Prinsjesdag. Naast dat onze koning de troonrede voorleest, wordt ook de miljoenennota gepresenteerd. Hierin staan alle financiële plannen van het kabinet voor het komende jaar. Wat betekenen die voor ons?

Dit jaar is de miljoenennota extra interessant, aangezien we een nieuw kabinet hebben: het ‘kabinet-Schoof’. Dit kabinet wordt gevormd door de partijen PVV, VVD, NSC en BBB. Het grote vraagpunt sinds de aanstelling van het nieuwe kabinet op 2 juli is natuurlijk wat er gaat veranderen en of de gemiddelde burger er financieel op vooruitgaat of niet.

Vooruitgang

De meeste Nederlanders zullen er, volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruitgaan. Niet iedereen gaat erop vooruit; de meeste zzp’ers en veel gepensioneerde ouderen zullen minder gaan verdienen. Naast het inkomen is de koopkracht ook heel belangrijk. Je kunt natuurlijk wel meer gaan verdienen, maar als de prijzen net zo hard stijgen, schiet het niet op. De verwachting is dat de prijzen met zo’n 3,2 procent zullen stijgen, terwijl het gemiddelde loon met 4,3 procent stijgt, waardoor er dus wel enige vooruitgang is. Nog iets om rekening mee te houden is dat de zorgpremie ook iets stijgt, waardoor een gemiddeld huishouden uiteindelijk niet veel meer overhoudt dan vorig jaar, volgens berekeningen van het Nibud.

Reacties

Volgens Nibud-directeur Arjan Vliegenthart zijn er veel kleine plusjes, maar ook wat minnetjes: “Er verandert niet zoveel in de koopkracht van huishoudens, tenzij ze te maken krijgen met grote persoonlijke veranderingen natuurlijk. Maar dit kabinet begint voorzichtig, de aangekondigde lastenverlichting zien wij maar voor een gedeelte terug,” vertelde hij.

GroenLinks-PvdA-fractievoorzitter Frans Timmermans was absoluut niet te spreken over de gemaakte plannen: “Dit is een kabinet voor de rijken. In de troonrede viel meermaals het woord bestaanszekerheid. Maar wat zien we? Geen hoger minimumloon. Het vroegpensioen op de helling. Bezuinigingen op het onderwijs. Gemeenten worden gedwongen tot het sluiten van buurthuizen, zwembaden en bibliotheken. Dit kabinet klopt honderden euro’s uit de portemonnee van thuiszorgmedewerkers en kraamverzorgenden om daarmee belastingverlaging voor topinkomens te bekostigen. Een omgekeerde Robin Hood: dit kabinet haalt het geld bij wie niets heeft – en geeft het aan wie alles al heeft,” aldus Timmermans.