Veeleisende baan
Als toekomstig veerbaas moet je wel iets in huis hebben. Naast de technische papieren zoals een vaarbewijs, moet je ook stressbestendig zijn. “Daarnaast moet je uren willen maken”, zegt Wijers in gesprek met Omroep Gelderland. “Op feestdagen ben je ook aan het werk.” Een beetje technisch onderlegd zijn, is ook handig. En – heel belangrijk – je moet van water houden. “Je moet kunnen genieten van het water en van de natuur.”
Veerpront Bronkhorst – Brummen kent lange geschiedenis
De pont is ruim negentig jaar oud en Wijers heeft het in de jaren 70 gekocht van zijn vader toen hij het vaarrecht overnam. “Vorig jaar heeft het zijn vijfjaarlijkse keuring gehad en de inspecteur heeft gezegd dat het schip nog wel 35 jaar meekan.” Toch is er geen groot bedrijf dat zijn pont erbij wil kopen omdat de opbrengst te klein is. Wijers vaart zonder subsidies en moet het vooral van toeristen hebben. Maar hij kan er goed van rondkomen.
Te koop
De veerpont Bronkhorst – Brummen staat te koop voor 160.000 euro, inclusief veerrecht. Wijers heeft de pont al in 2018 te koop gezet, maar kreeg geen reactie. Hij hoopt nu dat er wel geïnteresseerden zijn, maar sommige passagiers zijn niet enthousiast. “In de zomer lijkt het mooi, maar je moet in de winter ook varen”, zegt één van hen. “Tja, je gaat alleen maar heen en weer, hè?” zegt een ander. Gelderland kent behoorlijk wat veerponten omdat het een waterrijke provincie is. In Gelderland zijn er in totaal 46 bemande veren. Wat Wijers doet, is bijzonder. “De meeste ponteigenaren hebben medewerkers in dienst”, zegt John Ruiter van de Vereniging Vrienden van de Voetveren aan Omroep Gelderland. “Daarnaast zijn er ook veel pontjes van vrijwilligers.”
Wijers wacht al ruim vijf jaar op een koper en heeft weinig zin om nog eens vijf jaar te wachten voordat hij de pont naar de schroothoop moet brengen. “Nee, dat doe ik niet. Misschien is het dan de schroothoop die wacht”, zegt hij.