Het thuis trainen groeit meer en meer aan populariteit. Nu veel mensen hun setje dumbbells of andere sportartikelen in huis hebben gehaald, groeit de motivatie, maar ook de frustratie. Want af en toe gaat er wel eens iets fout. Er is natuurlijk een stuk minder begeleiding en minder uitgebreide apparatuur, dus je moet het doen met wat je hebt. Waar gaat het thuis trainen het vaakst fout?
Lekker thuis trainen kan ook gewoon
Je zou in principe van je eigen huis, in wat voor huis dan ook, een kleine gym kunnen maken. Het enige wat je nodig hebt is een paar dumbbells, andere gewichten of zelfs helemaal niks. Je kunt namelijk ook prima oefeningen met lichaamsgewicht uitvoeren zonder er iets voor nodig te hebben. Toch blijft het anders dan die oude vertrouwde sportschool en moet er soms veel veranderen. Dat kan ook fouten en problemen met zich meebrengen.
1. Warming up skippen
Misschien deed je het in de sportschool wel, maar thuis niet. Of nog erger: je deed het helemaal nooit. De warming-up is een essentieel onderdeel van je training. Doe je het niet, dan is de kans op een blessure of verminderde effectiviteit van je training groter. En dat wil je natuurlijk niet hebben. Hetzelfde geld voor de cooling down. Blijf goed voor je lichaam zorgen, ook tijdens het thuis trainen.
2. Oefeningen verkeerd doen
Als je thuis bent heb je geen apparaten waar de instructie bij staat. Ook is er geen begeleiding van personal trainers die je altijd kunnen helpen met tips. Misschien moet je thuis wel ineens oefeningen met dumbbells gaan doen, die je eerst nooit deed omdat je meer materiaal had. Dan bestaat er een risico dat je die verkeerd doet, en ook dat kan blessures opleveren. Bovendien loop je bij het verkeerd uitvoeren van oefeningen de kans dat je veel minder effectief traint.
3. Rustdagen overslaan
Thuis trainen betekent ook altijd kúnnen trainen, omdat je altijd thuis bent. Daarmee kun je in de verleiding komen om vaker dan nodig is dezelfde spieren te belasten. Hierdoor zit je goed herstel in de weg en kun je meer last van je spieren krijgen. Één van de belangrijkste onderdelen van spiergroei is rust. Zorg daarom dat je genoeg rust neemt en pas weer spieren gaat trainen als de spierpijn weg is.
4. Veiligheid
In de sportschool is vaak materiaal van goede kwaliteit die regelmatig wordt gecontroleerd. Hierdoor is de kans klein dat er iets mis kan gaan met het materiaal dat je gebruikt. Heb je thuis je eigen materiaal, dan moet je er dus ook voor zorgen dat het in goede staat is en niet zomaar kapot kan gaan. Je wil namelijk niet zomaar met een gewicht boven je hoofd hangen dat onverwacht uit elkaar valt.
5. Te zwaar trainen
Dit is een tip voor bij het trainen in het algemeen, om te voorkomen dat je je spieren helemaal kapot traint. Zorg dat je niet te snel het gewicht van je trainingen omhoog gooit. En als je met zwaardere gewichten gaat werken, check dan eerst of je de techniek van de oefening wel goed uitvoert. Hierbij kan het handig zijn om jezelf een keertje te filmen tijdens het uitvoeren van de oefening. Doe je alles goed en is het niet te zwaar? Dan kan het gewicht tijdens het thuis trainen omhoog. Focus dan niet op hoe zwaar anderen om je heen trainen, maar houd je eigen ontwikkeling goed in de gaten.