Food & Drinks

Uit onderzoek blijkt: gras bevat gezonde eiwitten voor mensen

Gras

Heb je ooit nagedacht over gras als een bron van eiwitten? Rijk aan eiwitten, wordt gras ook vaak omgezet in voedselingrediënten, zoals smaakmakers en versnellers in de culinaire verwerking. Onderzoek toont aan dat gras gezonde eiwitten bevat die geschikt zijn voor menselijke consumptie.

Ontdek het eiwitrijke gras

Als je denkt aan eiwitten heb je dan ooit wel is gedacht aan gras? Oftewel ook wel gezondheidsgras genoemd, behoort tot de familie Cyperaceae en komt vooral voor in fuinige, warme milieus. Het gras is rijk aan eiwitten, zelfs meer dan vlees. Het eiwit bevat proteïne dat mensen en dieren benodigd is voor de groei, oplossing- en reparatie van weefsels. In rijke eiwitten geheel gras wordt ook veel omgezet in voedingsmiddelen als smaakmakers en versnellingen in de culinaire verwerking. Uit onderzoek van Trouw blijkt dat gras gezonde eiwitten bevat die geschikt zijn voor menselijke consumptie. Een fascinerend experiment wordt ondernomen door een team van levensmiddelentechnologen, chef-koks en het Limburgse bedrijf Grassa die de mogelijkheden van gras als potentiële voedselbron verkennen.

Een groene revolutie in voeding

Grassa is pionier in wat we kunnen bestempelen als een groene revolutie binnen de voedingsindustrie. Door middel van een proces genaamd bioraffinage wordt vers gras omgezet in twee hoofdcomponenten: grassap en grasvezels. Het eiwitrijke sap vormt niet alleen een uitstekende bron van voeding voor varkens, maar biedt ook verrassende mogelijkheden voor menselijke consumptie. Dit vernieuwende proces adresseert bovendien de inefficiëntie in onze huidige wijze waarop eiwitten worden geproduceerd en geconsumeerd – denk aan de traditionele veeteelt waarbij koeien het eiwit uit gras eerst moeten afbreken om het vervolgens weer op te bouwen in hun lichaam.

Bioraffinage met voordelen

Het zal je misschien verbazen dat deze technologie meervoudige winsten belooft. Voor boeren betekent dit bijvoorbeeld dat zij de economische waarde van hun gras kunnen verdrievoudigen! En alsof dat nog niet genoeg is, draagt deze innovatie ook bij aan belangrijke ecologische doelen zoals het terugdringen van stikstof en fosfaatuitstoot. De bioraffinagetechniek haalt effectief fosfaat uit gras waardoor dit niet eindigt in dierenvoer of mest – een groot pluspunt voor onze milieu-inspanningen.

Een antwoord op wereldwijde voedselschaarste?

Maar hier stopt het verhaal niet. Het anders benutten van gras kan wereldwijde problemen zoals voedselschaarste tegengaan. Dit is met name relevant in arme landen waar kinderen vaak te kampen hebben met eiwittekorten. Grassa zet momenteel stappen om hoogwaardige eiwitproductie naar Oeganda te brengen door middel van hun raffinagetechnologie.

Dus daar heb je het – een onvermoede held verschijnt op het toneel in de strijd tegen honger en milieudegradatie; ons nederig gazonnetje! Wie had gedacht dat iets zo alledaags als gras zich zou kunnen ontpoppen tot een sleutelspeler in onze zoektocht naar duurzamere en rechtvaardigere voedselsystemen?