Wat veel mensen vergeten is dat er ongelofelijk veel voorafgaat aan de prestaties die topsporters leveren. Bij UFC fighters is het noodzakelijk om in topconditie te verkeren. Hoewel wij slechts enkele minuten naar sporters kijken (in de ring of op het veld), zul je je altijd moeten beseffen dat dit slechts een heel klein onderdeel is van de prestaties die zij leveren. Denk aan een gebalanceerd dieet, ongelofelijk veel training en alle spanning en druk die aan dit hele proces voorafgaat. Om je een inzicht te geven in één van die onderdelen, lichten we uit hoe jij het lichaam van een UFC sporter kunt creëren. Hierbij reiken wij je een korte handleiding aan die je op weg moet helpen.
Weet wat je eet, tijdens een strikt dieet
Keer op keer wordt door topsporters aangehaald hoe belangrijk goede voeding is. Als je blijft vasthouden aan een eetpatroon van chips, friet en frisdranken, dan zul je waarschijnlijk moeten accepteren dat het UFC lichaam niet voor jou is weggelegd. Een goede, uitgebalanceerde voeding is de essentiële basis voor jouw UFC body. Dit betekent dat voeding centraal moet staan in jouw leven en je bij alles wat je in je mond stopt goed moet nadenken of het ten goede komt aan jouw lichaam.
Het is onvoldoende om te letten op wat je wél eet. Voor echte progressie moet je namelijk ook vooral letten op hetgeen wat je niet eet. Om je een klein beetje een inzicht te geven over de zaken die je absoluut moet laten staan hebben we dit rijtje voor je opgesteld:
- bewerkt voedsel
- diepgevroren voedsel
- rood vlees
- snacks door de dag heen (fruit en groente is wel oké)
Je kunt enkel een UFC body krijgen wanneer je de verleidingen kunt weerstaan. Dat betekent geen alcohol tijdens het uitgaan (en ook geen döner na het stappen), geen pizza op lazy sunday en laat je ook zeker niet verleiden door die zak chips die je al de hele dag aankijkt. Nee, de toewijding is intens belangrijk en mag dus niet ontbreken of verslappen. Wanneer je dit doet, hoef je je niet arm te kopen aan supplementen om te compenseren.
Supplementen mogen best, zo af en toe, maar zijn niet noodzakelijk. Alles wat je nodig hebt zit namelijk in je uitgebalanceerde dieet, (hulp)middelen aanschaffen is in principe overbodig. Als je het dieet goed volgt en jezelf niet de fout in laat gaan, dan mag je best af en toe even een cheatday nemen. Een stukje gebak, of een lekkere snack is niet erg. Zolang je het dieet maar volgt. Denk dus niet dat je elke dag een cheatday in mag plannen, dat is het andere uiterste.
Never skip any day
Startende sporters zijn in het begin vaak fanatiek, maar takelen daarna snel af naar 1 á 2 keer in de week sporten. Misschien dat jij als sport liefhebber wel zo’n vier keer per week in de gym te vinden bent. Hoe dan ook, wanneer je die UFC body wilt dan zul je toch net een stapje verder moeten gaan. Je trainingsschema zal dus van 3 á 4 naar 7 moeten, en dan hebben we het niet over 7 trainingen per week. De Australische Robert Whittaker (UFC vechter Middle Weight Division) traint maar liefst zeven dagen per week. Zijn trainingsweek bestaat uit een schamele 22(!) sessies. Wat hij zoal doet? Dat zie je hieronder:
Maandag, woensdag en vrijdag:
- Boksen 1 uur
- Rekken/strekken 1 uur
- Jiu Jitsu om technieken onder de knie te krijgen
- Freestyle worstelen
Dinsdag en donderdag:
- Jiu Jitsu
- Grappling
- Een fysiologie en kracht sessie bij Live Athletics
- Kickboksen
Zondag:
- Trainen van uithoudingsvermogen in de duinen
Deze intense trainingen worden dan afgerond door momenten in het zwembad, de sauna of ontspannende rekoefeningen. Op deze manier gun je je lichaam rust tussen de oefeningen door en blijft de hoge trainingsdruk vol te houden. Wat we vaak tegenkomen is dat sporters ook niet over de juiste attributen beschikt. Check daarom hier wat de beste bokszak van 2019 is, zodat jij elke stoot optimaal kan benutten.
Focus & motivatie
Er zullen dagen zijn dat je met enorme tegenzin gaat trainen. Die dagen heeft iedereen, zelfs de doorgewinterde sportman. Zelfs Conor McGregor heeft zulke dagen. Het is de kunst om deze dagen alsnog met een tevreden gevoel af te sluiten. Om dat voor elkaar te krijgen moet je je motivatie putten uit andere aspecten. Je trainingspartners, onderlinge doelstellingen en uitdagingen zijn hier een prima voorbeeld van.
Tevens is het verstandig om bij te houden wat je gegeten hebt op zulke momenten, zodat je kunt kijken of je voeding op dat moment enige invloed erop heeft. Zo kun je in de toekomst voorkomen dat je met hetzelfde gevoel gaat trainen.
Zorg dat je je ook altijd goed inleest over verschillende oefeningen, denk bijvoorbeeld aan vragen als ‘Wat is crossfit?’ of ‘Waarom High intensity interval training (HIIT)?’
Heb geduld, progressie is er sowieso
Wat je niet dient te vergeten is het feit dat Rome niet op één dag is gebouwd. Je lichaam zal een hele tijd nodig hebben om te wennen aan deze nieuwe aanpak en daarnaast zal het een ruime tijd duren voordat je het gewenste resultaat bereikt. Geduld is een schone zaak in deze. Er zullen momenten zijn dat je wil opgeven of het vertrouwen in de aanpak verliest. Die momenten moet je aangrijpen om nog harder je best te doen. Als je dat voor elkaar kunt krijgen, dan zal het helemaal goed komen met jouw UFC body!