Cars & Bikes

Tweedehands motor kopen? Met deze tips helpen we je op weg

tweedehands motor kopen

Het weer wordt alsmaar mooier, bij velen komt dan de gedachte van een tweedehands motor kopen op. Dit valt uiteraard te begrijpen. Met een toffe auto cruisen richting de zakkende zomerzon is natuurlijk geweldig, maar met een motor de horizon aanjagen is veel aangrijpender. Je bent een met de elementen: je gaat op in de hitte die het kokende asfalt naar boven reflecteert en de wind is niet alleen een geluid van ruisende blaadjes, maar een fysiek fenomeen dat je zorgen wegblaast. Die zorgen heb je met een motor sowieso minder dan met een auto: je houdt namelijk een stuk meer geld over. Wij geven je enkele tips om deze zomer nog dé perfecte tweewieler aan de haak te slaan.

Tweedehands motor kopen

Net als bij onze tweedehands auto kopen gids, geven we jullie enkele tips om op te letten bij het kopen van een tweedehands motor. Sommige tips zullen overeen komen, andere zullen aardig wat verschillen. Er zit tenslotte enig verschil tussen een auto en een motor.
  • Kijk naar eventuele schade.
    Motorrijden is over het algemeen risicovoller dan autorijden. Daartegenover staat een spannendere rit, maar ook een mogelijke valpartij hier en daar. Als je de motor bezichtigt, kijk dan goed naar eventuele krassen of andere schade en spreek de eigenaar hier dan op aan. Wees niet bang om te vragen waar de schade vandaan komt, aangezien het vragen/kijken naar schade een positieve bijdrage kan hebben tijdens het onderhandelen. Kijk op occasionsites ook goed naar de foto’s die zijn vrijgegeven.
  • Aanbieders vergelijken:
    Als je een goede motor hebt gevonden is het belangrijk om te kijken of er van hetzelfde model, bouwjaar en kilometerstand een betere deal te vinden is. Die criteria zijn makkelijk in te vullen op occasionsites.
  • Vraag om een proefrit:
    Vooral bij motoren is het gevoel dat je krijgt het belangrijkst. Vraag daarom een proefrit, zodat jij zelf kan uitvogelen of deze motor bij je past of niet!
  • Kijk of onderdelen aan vervanging toe zijn:
    De prijs die je betaalt voor een motor kan flink oplopen als je continu onderdelen moet vervangen. Loop deze stappen door en voorkom een aanslag op je portemonnee: Kijk of een onderdeel duidelijk toe is aan vervanging, kijk naar de kilometerstand en zoek op internet op hoe lang het duurt voordat gebruikers bepaalde onderdelen moeten vervangen, maak een overzicht met onderdelen die (binnenkort) aan vervanging toe zijn en kijk of de deal financieel gezien nog steeds zo goed is.
Bron: Unsplash @ale_ranica

Stappenplan tweedehands motor kopen

Het stappenplan van een tweedehands motor kopen verschilt weinig met dat van een auto kopen. Het gaat er in de kern om dat je voor jezelf een duidelijk kader hebt waarbinnen je zoekt. Zo kun je efficiënter een keuze maken.
  1. Budget
    Maak voor jezelf een budget. Zo maak je het jezelf makkelijker en kun je al een hoop opties wegstrepen. Een budget is ook goed voor je onderhandelingspositie, aangezien je dan al bij voorbaat hebt aangegeven waar bij jou de streep ligt. Deze streep helpt je ook bij het bieden op een motor, aangezien je beter weet waar je grens ligt.
  2. Criteria
    Schrijf voor je gaat zoeken naar motoren voor jezelf op waar je precies naar op zoek bent. Moet hij nog lang mee gaan? Moet hij zuinig en/of sportief zijn? Moet hij enigszins praktisch zijn en een passagier mee kunnen nemen? Vaak kun je op motoroccasion-sites dergelijke criteria afbakenen naar wens.
  3. Zoeken
    Je hebt grofweg wat criteria opgeschreven waar de motor aan moet voldoen. Nu is het tijd om op zoek te gaan naar jouw droomoccasion. Natuurlijk is de beste plek hiervoor het wereldwijde web. Motoroccasion-sites zijn er in overvloed.
  4. Kopen
    Nu je voor jezelf duidelijk hebt gemaakt met hoeveel geld je de motor gaat kopen, is het tijd voor de daadwerkelijke aankoop. Het bedrag is meestal al bekend, maar in veel gevallen valt er nog wat te onderhandelen over de prijs.
Bron: Unsplash @chernus_tr

Wat wij aanraden:

Je kan een kijkje nemen op een website zoals Marktplaats. Die site staat tenslotte bekend om haar auto en motor occasions. Een toegewijde motoroccasion-site werkt natuurlijk het beste, wil je een tweedehands motor kopen.
Bij een motoroccasion-website heb je natuurlijk te maken met een overvloed aan mogelijkheden. Wij geven je een aanrader waarmee je altijd goed zit. Het merk KTM biedt een geweldig aanbod aan motoren die niet te duur zijn, maar wel degelijke functionaliteit bieden zonder af te doen aan snelheid. Wil je een tweedehands KTM kopen, dan heb je gelukkig genoeg motoren om uit te kiezen. De prijzen voor zo’n sportieve tweedehands KTM-motor beginnen al onder de 2.000 euro. Grijp dus je kans.