Actueel

Tweede Kamer wil hogere straffen voor dierenmishandelaars: ‘Levenslang verbod’

Dierenmishandelaars

Dierenmishandeling is een probleem dat nog altijd veel te vaak voorkomt. Mensen die ervoor worden opgepakt, worden te mild gestraft, volgens dierenliefhebbers. Er zit een te groot gat in het strafsysteem en dat wil de Tweede Kamer dichten. Een aantal partijen dienden een wetsvoorstel voor een levenslang houdverbod van dieren in.

Te milde straffen voor dierenmishandeling

Het komt helaas nog te vaak voor, dierenmishandeling. En sommige dierenbeulen komen volgens leden van de Tweede Kamer nog te makkelijk weg met hun daden. Misdadigers krijgen meestal een simpele waarschuwing of een geldboete en pas in ernstige gevallen wordt een gevangenisstraf opgelegd. Als bijkomende maatregel kan de rechter alleen een ‘onzelfstandig houdverbod’ opleggen. Dit is een voorwaardelijke straf. Stel de misdadiger neemt alsnog een dier in huis, dan zal diegene alsnog zijn straf, bijvoorbeeld een geldboete, ontvangen. Maar dan vervalt wél de regel van het verbod op een dier in huis hebben. Hier willen partijen uit de Tweede Kamer dus een stokje voor steken.

Nog een stap verder

Om dit probleem op te lossen ligt er momenteel al een voorstel om een tijdelijk houdverbod van tien jaar in te voeren. Zonder een voorwaarde zodat misdadigers zich er niet uit kunnen kopen. Zo kunnen ze niet onder het houdverbod uit komen. Maar tijdens een debat wilde de Tweede Kamer nog een stapje verder. De VVD, de partij van Mark Rutte, De Partij Voor De Dieren en de PVV diende samen een voorstel in. Dierenmishandelaars die vaker toeslaan kunnen een levenslang verbod krijgen als het regelmatig gebeurd. Dus niet eentje die tijdelijk is, bijvoorbeeld van tien jaar. Een meerderheid van de Tweede Kamer is het er mee een en steunt het voorstel.

Tegenstanders van het voorstel

Ook zijn er mensen tegen de levenslange straffen. Landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie) is geen voorstander van het hoger straffen van dierenmishandelaars. Volgens Hart van Nederland heeft zij de Tweede Kamer het afgeraden om het voorstel te steunen. Een reden hiervoor is is dat de maatregel ‘niet proportioneel’ zou zijn.

Als het wetsvoorstel er doorkomt, dan wordt de uitvoering doorgeschoven naar een nieuw kabinet.