Gear

Trainen met weerstandsbanden: zo train jij effectief én makkelijk

oefeningen met banden

Weerstandsbanden, je hebt ze vast wel ergens zien liggen of mensen ermee zien trainen, maar hoe ze nou écht werken is nog een raadsel. Sommige mensen zweren erbij en anderen vinden het maar gek spul. Fan of niet, hoe je moet trainen met weerstandsbanden lees je hier.

Wat zijn weerstandsbanden?

Weerstandsbanden zijn eigenlijk elastieken waarmee je kunt trainen. Niet zoals de elastieken van de postbode of die waar je knotjes mee maakt, maar grotere, die meer weerstand geven. Als je ze wil uitrekken kost het vrij veel kracht en die kracht kun je gebruiken om mee te trainen. Je hebt ze in soorten en maten. De dikkere hebben een sterkere weerstand en met de dunnere is het minder zwaar. Als je weerstandsbanden hebt is er eigenlijk niks anders nodig dan dat om te trainen. Je kunt ze wel combineren met ander materiaal, maar dat is een extra aanvulling.
De verschillende banden zijn goed ter variatie en erg handig om verschillende oefeningen mee uit te voeren. Wil je een klein pakket om mee te beginnen en te kijken of het bevalt, dan heb je met deze set op Bol.com voor € 14,95 een prima begin. Ben je helemaal enthousiast over weerstandsbanden en wil je meer variatie aan oefeningen uitvoeren, dan is iets breders wel handig. Deze ‘tube’ banden zijn in de sport een bekend fenomeen en in een uitgebreide set verkrijgbaar.

Oefeningen met weerstandsbanden

We geven je drie voorbeelden van oefeningen die je kunt uitvoeren met weerstandsbanden. Er zijn er nog veel en veel meer, maar dit is slechts voor de indicatie van wat je er allemaal mee kan doen.
Om te beginnen hebben we een oefening waarmee je biceps traint. Goede biceps zijn samen met een sixpack de meest klassieke vormen van gespierd zijn, dus die laten we uiteraard niet liggen. Wil je biceps trainen met weerstandsbanden, dan kun je met een redelijk lange en dunne weerstand band ver komen. Leg de band onder je voeten en ga rechtop staan. Pak de band onderhands vast met je armen gestrekt. Door je onderarmen omhoog te bewegen en je bovenarmen stil te houden maak je een bicep curl. Trek de band omhoog en doe dit zo zwaar als je zelf wilt.
Je kunt ook schouders trainen met behulp van een weerstandsband. Doe de (korte) band om je polsen en houd je handen met de palmen naar elkaar toe voor je gezicht. Strek je armen naar voren en beweeg hierbij je handen iets uit elkaar. Zo komt er kracht te staan op de band. Houd je armen 1 seconde recht en breng dan weer naar beneden. Met deze schouderoefening kun je prima schouders trainen met behulp van zo’n band.

Banden ter ondersteuning

Tot slot kun je weerstandsbanden ook gebruiken als je ander materiaal hebt en om oefeningen lichter te maken. Als je bijvoorbeeld gaat optrekken, kun je de band bevestigen om de stang waar je aan optrekt. Zet vervolgens je knieën in de binnenkant van de band. Als je dan gaat optrekken, helpt de rek van de band het iets lichter te maken. Zo kun je meer herhalingen doen en de beweging beter uitvoeren als je nog niet zo goed bent in optrekken. Een handig hulpmiddel, ook als je oefeningen lichter wilt maken. Je hebt hiermee dus ook weinig materiaal nodig, dus kan je thuis ook lekker aan de slag gaan met trainen.