Kun je snel afvallen door een vroege training?
Snel afvallen is voor iedereen die worstelt met overgewicht een geschenk uit de hemel. Helaas werkt het lichaam niet zo makkelijk dat je even kan gaan hacken om de verbranding in de overdrive te zetten. Toch beweren veel zelfverklaarde fitnessgoeroes dat fasted cardio dé oplossing is om meer te verbranden en dus meer gewicht te verliezen. Het principe komt erop neer als je met een lege maag gaat trainen, je nekel vet kan verbranden om zo energie te genereren. Er is immers geen voedsel aanwezig wat als brandstof kan dienen.
In theorie kan het goed werken
Afvallen is vaak een kwestie van het lichaam aansporen om meer koolhydraten en calorieën te verbranden dan je binnen hebt gekregen via je voeding. Door middel van het fitnessen ga je jouw lichaam aan de slag zetten om de verbranding te optimaliseren. In combinatie met een goed voedingsprogramma kan je dan inderdaad veel kilo’s kwijt raken. Je zou dus kunnen stellen dat wanneer je minder of geen koolhydraten naar binnen hebt gewerkt – bijvoorbeeld in de ochtend – je lichaam dus de vetreserves aanspreekt voor de energieproductie. Deze theorie omtrent trainen op een lage maag blijkt toch net even anders te werken.
Trainen op een lege maag: wel of niet goed?
Fasted cardio is dus niks anders dan het uitvoeren van specifieke cardio oefeningen als je nog niks hebt gegeten. Denk bijvoorbeeld aan fietsen, hardlopen, maar ook boksen. De voorwaarde hierbij is wel dat je in de zes tot acht voorafgaande uren niks hebt gegeten. Na een avond zwaar tafelen of als je tot diep in de nacht in de club bent blijven hangen zal fasted cardio weinig effect hebben. Doe je het wel goed, bijvoorbeeld op een doordeweekse dag, dan zou je lichaam, volgens de aanhangers van de fasted cardio theorie, andere bronnen aanspreken zoals vetten en eiwitten.
Verbranden wat je hebt
In theorie klopt bovenstaande wel. Heb je weinig koolhydraten of calorien naar binnen gewerkt, dan gaat je lichaam – als het zich moet inspannen – op zoek naar alternatieve brandstof. Hierbij wordt eerst de voorraad koolhydraten aangesproken. Is dat niet voldoende, dan zal het lichaamsvet vervolgens aan de beurt zijn. Door in de vroege uurtjes al fanatiek te gaan trainen zal je lichaam dus eerder dergelijke reserves aanspreken. Wat er immers niet is, kan ook niet verbrand worden.
De praktijk van trainen op een lege maag is net even anders
De theorie is dus wel duidelijk, maar gebeurt dit ook in de praktijk? Helaas, was het maar zo eenvoudig. Je lichaam wil namelijk graag een reservevoorraad aanhouden. Verbrand je dus relatief veel vetten tijden een vroege trainingssessie, dan je lichaam op een ander moment juist kiezen voor koolhydraten als brandstof en het vet uit je voeding op gaan slaan. Per saldo schiet je er dus niks mee op, behalve dat je jezelf voor de gek houdt. Of je dus op een nuchtere maag gaat trainen of juist na het ontbijt maakt per saldo dus niks uit.