Health

Dit is de reden waarom je touwtjespringen moet toevoegen aan je training

touwtjespringen

Ben je al jarenlang bezig met fitness, dan heb je ongetwijfeld je eigen routine opgebouwd. Waarschijnlijk heb je in dat geval ook je eigen fitness programma en maak je gebruik van een aantal standaard oefeningen die je van tijd tot tijd afwisselt. Kortom, je bent goed bezig. Of dat echt zo is valt te bezien. Het kan namelijk geen kwaad om het ouderwetse touwtjespringen toe te voegen aan je workout.

Touwtjespringen kent veel voordelen

Touwtjespringen wordt nog altijd geassocieerd met boksers, maar dat is niet helemaal terecht. Natuurlijk is het een ideale oefening om je snelheid op peil te houden als je aan boksen doet, maar er zijn meer voordelen te behalen. Zo is het een prima manier om even snel wat extra calorieën te verbranden en is het een prima idee om de effectiviteit van je training te ondersteunen door middel van het touwtjespringen. De belangrijkste voordelen doen we even uit de doeken.

1. Ideaal om mee af te vallen

Zoals gezegd is het touwtjespringen ideaal om calorieën te verbranden en zo te helpen bij het afvallen. Door de constante beweging en de calorieverbranding, komt je metabolisme op gang en wordt het afbreken van het lichaamsvet gestimuleerd. Wil je er optimaal van profiteren, gebruik het dan als onderdeel van een intervaltraining. Op die manier verbrand je nog meer overtollige calorieën.

2. Beter uithoudingsvermogen

Ga je aan de slag met het touwtjespringen, beperk het dan niet tot een paar minuten. Doe je het juist langer, dan heeft dit gelijk impact op je uithoudingsvermogen. Zo zal je hartslag toenemen, net als je kracht en snelheid. Je merkt zeker op langere termijn dat het eenvoudiger is om ook zwaardere oefeningen uit te voeren.

3. Toename van kracht

Touwtjespringen is eigenlijk een complete training voor het hele lichaam.Natuurlijk is het onderlichaam het meest actief tijdens het springen, maar ook de rest wordt geactiveerd. Denk bijvoorbeeld aan je armen en schouders. Doe je het een beetje intensief, dan merk ook dat je kuiten, hamstrings, borstspieren, biceps en buikspieren er baat bij hebben.

4. Concentratie neemt toe

Touwtjespringen is niet zomaar een oefening op even warm te draaien, het is ook bijzonder goed om de concentratie te verbeteren. Je oefent dus niet alleen je spieren, maar ook je hersenen. De herhaalde bewegingen zorgen ervoor dat  je hersenen actief worden zodat je timing perfect wordt.

Zo maak je touwtjespringen minder eentonig

Ben je nog niet overtuigd van het nut van het touwtjespringen of zie je op tegen de wellicht saaie oefeningen? Geen punt, met wat creativiteit maak je het een stuk leuker.

De basis

Uiteraard is er de basissprong, maar laten we eerlijk zijn, dit is voor de ervaren fitnessfanaat misschien minder interessant. Ben je echter een newbie, leer dan eerst de basis aan. Zet beide voeten iets uit elkaar en spring met beide voeten tegelijkertijd over het touw. Dit zou je vrij eenvoudig onder de knie moeten krijgen voordat je verder gaat met andere variaties.

De alternatieve uitvoering

Dit is al iets uitdagender dan de basissprong en vereist een ander coördinatieniveau omdat je je voeten op de grond afwisselt. De ene sprong doe je dus met je linker voet, de andere met je rechter, enzovoorts. Het is effectief omdat je niet alleen het aantal sprongen verdubbelt, maar je zorgt ook voor een extra uitdaging voor je hersens. Die moeten namelijk harder werken om de concentratie op peil te houden.

Kriskras

De kriskrasbenadering is een leuke variatie en is een prima manier om je skills te showen. Houd er wel rekening mee dat je dit niet even onder de knie krijgt. Heb je het eenmaal door, dan gaat er een hele wereld aan nieuwe mogelijkheden voor je open. Het enige verschil is nu dat je de handen tijdens het springen naar de tegenovergestelde zijden van je lichaam brengt.
Watch on YouTube

Skisprong

Als laatste is er de skisprong. Het is een prima alternatief omdat je de traditionele beweging gebruikt om je snelheid te verhogen. Dit bereik door feitelijk niet echt te springen, maar door van links naar rechts te bewegen. Hierdoor activeer je juist de spiergroepen die je anders niet zo aanspreken.
Watch on YouTube

Bron: Generationiron