Wealth

Dit zijn de top 5 slechtst betaalde banen van 2023

Top vijf slechts betaalde banen

In een wereld van nieuwsgierigheid is iedereen wel een klein beetje benieuwd naar wat de ander nou verdient met zijn baan. Voor degenen die zich afvragen hoe hun inkomsten zich verhouden tot anderen, wij hebben een lijst met een inkijkje in de top vijf van de slechtst betaalde banen van 2023.

Top vijf slechts betaalde banen

Volgens mij zijn we allemaal wel is benieuwd geweest naar wat iedereen verdient met hun baan. Nieuwsgierigheid hebben naar elkaars salaris, is hartstikke normaal. Heb je je ooit afgevraagd of jouw baan meer verdient dan die van je vrienden? Wij hebben lijstje met de vijf slechts betaalde banen in Nederland. Volgens de wet is het eigenlijk niet toegestaan om minder te verdienen dan het wettelijk minimumloon, dat varieert afhankelijk van leeftijd en het aantal wekelijkse werkuren. In de lijst van minst goed betaalde banen is uitgegaan van een fulltime werkweek voor iemand van 21 jaar of ouder. Dat deze banen zo slecht verdienen is eigenlijk bizar, want ze zijn allemaal keihard nodig.

5. Thuiszorgmedewerker

Een wat veel mensen gaat verbazen is de thuiszorg. Ondanks de behulpzame rol die ze uitvoeren, ontvangen thuiszorgmedewerkers over het algemeen zeker geen passende beloning voor hun onmisbare bijdrage. Degenen die ondersteuning bieden aan jouw grootouders, ouders of anderen in hun dagelijkse activiteiten worden vaak aangeduid als thuiszorghulpen. Ze staan klaar voor ouderen, mensen met een handicap of degenen die herstellen van ziekte of operatie, waarbij ze assisteren bij huishoudelijke taken en persoonlijke verzorging. Ondanks deze waardevolle dienstverlening ontvangen ze doorgaans niet meer dan het minimumloon, met een maximum van 2600 euro bruto per maand bij een langdurig dienstverband.

4. Schoonmaker

Hoewel schoonmakers op diverse plekken onmisbaar zijn, blijft hun beloning doorgaans beperkt tot het minimumloon. Het exacte salaris hangt af van je werkervaring en de aard van de schoonmaaktaak. Indien je bijvoorbeeld verantwoordelijk bent voor het schoonmaken van basisscholen of kantoorgebouwen, zal je maandelijkse inkomen niet hoger uitvallen dan 1995 euro bruto. Echter, mocht je je bezighouden met taken zoals het verwijderen van graffiti van gebouwen, dan kan je salaris oplopen tot maximaal 2500 euro bruto per maand.

3. Horecamedewerker

In Nederland bevindt de horecasector zich bovenaan de lijst van minst goed betaalde sectoren. Deze sector omvat met name banen in restaurants, cafetaria’s, snackbars, cafés en hotels. Hoewel we deze gelegenheden vaak bezoeken, wordt het werk van horecamedewerkers vaak onderschat. Medewerkers in fastfoodrestaurants kunnen doorgaans niet rekenen op een salaris boven het minimumloon. Zelfs bij het bekleden van een leidinggevende positie kan het maandelijkse inkomen hooguit oplopen tot ongeveer 2400 euro bruto. Naast de lagere beloning zijn ook de arbeidsomstandigheden niet ideaal, met onregelmatige werktijden en vaak werken op momenten dat anderen vrij zijn, vooral in de avonden wanneer horecagelegenheden het drukst zijn.

2. Landbouwmedewerker

Bij een voltijdse werkweek verdient een persoon die werkzaam is in de landbouwsector minstens 1995 euro en hoogstens 2200 euro bruto per maand. Deze baan omvat fysiek veeleisend werk en gaat vaak gepaard met onzekerheid, aangezien het wordt uitgevoerd op boerderijen, agrarische ondernemingen of landbouwbedrijven die sterk afhankelijk zijn van de seizoenen.

1. Kassamedewerker

In het alledaagse leven kom je niet om kassamedewerkers heen. Of het nu gaat om het afrekenen van wekelijkse boodschappen of het vermijden van de zelfscankassa, zij vervullen een onmisbare rol. Als bijbaan voor jongeren betaalt werken in een supermarkt redelijk goed. Daarentegen is het voor volwassenen geen bijzonder lucratieve fulltime baan. Een kassamedewerker verdient volgens de Nationale Beroepengids namelijk het minimumloon van € 1995 bruto per maand. Met enkele jaren ervaring kan dit oplopen tot een maximum van 2200 euro bruto per maand.