Luiheid tegengaan door realistische doelen te stellen
Het gebruik aan een echte uitdaging is vaak de reden om wat minder productief te zijn. Kortom, zorg ervoor dat je een doel hebt waar je naar toe wilt werken. Dat moet overigens wel een haalbaar doel zijn. Het wil niet zeggen dat jouw doel per saldo onbereikbaar is, maar probeer het desnoods in stapjes te bereiken. Heb je een fase afgerond, beloon jezelf dan voor die prestatie.
Maak een duidelijk actieplan
Om de eerste stap tegen luiheid te zetten, moet je een duidelijk actieplan maken. Het hebben van een doel is een ding, de weg ernaar toe ligt waarschijnlijk vol hindernissen. De oplossing is simpel: zorg ervoor dat je weet welke obstakels je kan tegenkomen en moet overwinnen. Als je bijvoorbeeld een hoger salaris wil verdienen, ga dan bij jezelf na wat ervoor nodig is om dat te bereiken. In veel gevallen kom je dan zelf tot de ontdekking dat je eerst het traject moet uitstippelen voor je daadwerkelijk stappen kunt zetten in die richting. Maak zo’n plan overigens niet alleen in je hoofd, maar zet het ook op papier.
Vermijd afleidingen
Een van de grootste struikelblokken om gemotiveerd te blijven en luiheid te voorkomen is afleiding. Gedurende heel de dag krijg je te maken met tal van afleidingen waardoor je minder gefocust bent op je einddoel. Wees dus kritisch op jezelf en probeer de zaken in perspectief te plaatsen. Weet je van je zelf dat zoiets moeilijk is voor je, probeer je dag dan zo in te delen dat de afleidingen goed ingepland kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het checken van je e-mail op vaste tijden en niet zo nu en dan tussen andere taken door.
Zorg voor een gezonde routine
Wil je wel je dagelijkse ritme onderbreken, voorkom dan dat je die tijd besteed aan het niks doen. Nietsnutten werkt namelijk luiheid in de hand. Zorgen voor een stuk extra lichaamsbeweging is veel slimmer. Hiermee maak je jouw hoofd even helemaal leeg en vergroot je jouw motivatie om er weer met nieuwe energie tegenaan te gaan. Dat betekent overigens niet dat je even een uurtje in de sportschool door moet brengen. Ook een half uurtje yoga na het werk kan al wonderen verrichten. Mocht ook dat niet iets zijn waar jij je goed bij voelt, ga dan even wandelen of fietsen. Zolang je maar bezig blijft en jezelf even van je doelen kan uitschakelen.
Wees niet te streng voor jezelf
Naast bovenstaande suggesties, is er nog iets wat je kan doen om verlies van motivatie te voorkomen: wees niet te streng voor jezelf. Alhoewel het voor sommigen bijzonder goed werkt om de druk op de ketel te houden, is dat niet van toepassing op iedereen. Je kunt niet alles tegelijkertijd doen en ook nog verwachten dat je altijd een topprestatie levert. Doe je dat wel, dan verdwijnt de motivatie als sneeuw voor de zon. Begin met het voltooien van kleine taken en wees trots op elke inspanning die je levert. Een negatieve benadering van je eigen prestaties helpt in de meeste gevallen niet. Jezelf een schouderklopje is wellicht ook overdreven, maar er is niks mis mee om jezelf zo nu en dan een compliment te geven.